Polisen hoppas att fallet ska tas upp och prövas i rätten, istället för att läggas ned innan åtal så som tidigare har skett. Foto: Johan Nilsson/TT Arkiv

Paludan utreds för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens koranbränning och följande upplopp har Rasmus Paludan anmälts för hets mot folkgrupp och ärendet är lämnats till åklagare för prövning. Tidigare utredningar av koranbränning som hets mot folkgrupp har lagts ned.

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Texten har uppdaterats: I ett första läge uppgav polisen att de själva anmält Paludan. Under torsdagen uppger Jimmy Arkenheim att det är en privatperson som gjort anmälan som nu lett till att polisen utreder Paludan för hets mot folkgrupp.

I samband med en antimuslimsk demonstration i Malmö under sommaren 2020 utreddes en person för hets mot folkgrupp efter att ha eldat en koran. Åklagaren kom då fram till att handlingen inte var brottslig. Men nu har polisen lämnat över den nya anmälan om hets mot folkgrupp till en åklagare igen.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för vi förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Anmälaren menar att muslimer under manifestationen utmålades som ”problemet i samhället”, och att Rasmus Paludan beskrev muslimer i nedsättande ordalag.

Vill ha prövning i rätten

Denna gång hoppas polisen att fallet ska tas upp och prövas i rätten, istället för att läggas ned innan åtal så som tidigare har skett.

Varför tror ni att det kan bli en annan bedömning den här gången?

– Det handlar om den samlade bilden. När vi har tittat på bakgrunden kring lagens uppkomst och syfte, så tycker vi att man borde titta på det här en gång till. Sen är det möjligt att man kommer fram till samma sak igen, säger Jimmy Arkenheim.

Under torsdagen uppgav Malmö stad att även de har polisanmält Rasmus Paludan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Brottet begås av den som uppsåtligen i uttalande eller annat meddelande som sprids, hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Som spridning anses att hotet eller missaktningen kommit till uttryck offentligt eller till exempel på arbetsplatsen eller vid ett föreningsmöte.

Straffet är fängelse i högst två år eller vid ringa brott, böter.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.