Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinterstormarna har gått hårt åt en av Österlens, och Sveriges, mest uppskattade stränder, Knäbäckshusen. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Paradisstranden i Knäbäckshusen förstördes i stormen Babet

Uppdaterad
Publicerad

Den välbesökta stranden i Knäbäckshusen på Österlen förstördes under stormen Babet i oktober förra året. Nu är ”Sveriges vackraste strand” avstängd och det kommer den vara resten av året.

Förra året blev stranden i Knäbäckshusen på Österlen utsedd till Sveriges vackraste strand i en omröstning hos resesajten Svenska destinationer.

Nu har stormar och oväder har lett till att den populära stranden har förstörts. Träd har fallit och trappan som leder ner till stranden är raserad.

Stormen Babet

– Det finns en risk för att människor trillar och slår sig om de ska ner den här vägen, och sådana risker kan vi inte ta, säger Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Simrishamn.

Öppnas tidigast 2025

Stranden finns på kommunens mark och nu väljer man att stänga av den helt. Först sommaren 2025 kan turister njuta av stranden igen.

Stranden ligger vid en brant. Enligt kommunen behövs tillstånd från länsstyrelsen för att bygga en ny trappa ned till stranden.

– Jag tycker såklart att detta är jättetråkigt då den lockar så många turister varje år, men man kan inte styra över väder och vind, säger Carl-Göran Svensson (C).

Se förödelsen på stranden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Babet

Mer i ämnet