Hyr cykel på ön Ven, besök Sveriges högsta vattenfall i Fulufjällets nationalpark eller åk till Gripsholms slott. Det finns mycket sevärdheter på hemmaplan, SVT Nyheter tipsar om bästa ”hemester”-målen. Foto: Kai Pauldrach/Wikimedia Commons/Alexanderu Babos

I stället för att resa utomlands – ta en ”hemester”

Uppdaterad
Publicerad

I år är värmeböljan ett faktum i Sverige och att stanna hemma över semestern blir ett självklarare alternativ för många. SVT Nyheter har listat några alternativa stopp i Sverige för dig som vill ”semestra hemma”. Upptäck nya platser oavsett om du är ute efter äventyr, slottsvistelser eller bara slappna av på en vacker strand.

Norrland

 • Vindefjällen Fjällvandra i Vindelfjällen, ett av Europas största naturreservat, upptäck svindlande vyer och u-formade dalar. Här kan du välja att vandra i 9 mil eller kortare delar.  
 • Holmön Ett lite lugnare alternativ där man kan njuta vid klipporna. Trafikverkets färja går gratis från Norrfjärden norr om Umeå, ut till Holmöarna. Här kan man upptäcka fyrar, härligt bad och ett båtmuseum.  
 • Lycksele För dig som är nyfiken och vill upptäcka en annorlunda sevärdhet. I Kristineberg, Lycksele kommun, upptäcktes 1945 en Kristus-liknande gestalt vid sprängning, efter detta byggdes ett kyrkorum under jorden och gestalten har rekonstruerats.  
 • Strömsund På Beppe-museet, som huserar i den gamla danslogen på Hembygdsgården kan man besöka flera rum som speglar Beppe Wolgers olika livsperioder. Konceptet är skapat av Beppes dotter Camilla Wolgers.  
 • Utanede I den här stillsamma byn finns den spektakulära Thaipaviljongen som restes till minne av den thailändske kung som besökte platsen i slutet av 1800-talet av. I paviljongen anordnas flera olika evenemang att at del av.
Istället för att åka utomlands när du ska på semester, res runt till smultronställen i Sverige. SVT Nyheter tipsar om flera olika resmål för hela familjen. Foto: SVT Grafik

Svealand

 • Dalarna Ett ställe för dig som verkligen vill ha fart och fläkt men även njuta av naturen. Här hittar du forsränning, gruvklättring, kajakpaddling och vandringsleder. Befinner du dig i Dalarna är ett besök till Fulufjällets nationalpark ett måste om du vill njuta av vacker natur och upptäcka Njupeskär, Svergies högsta vattenfall.  
 • Sörmland För den som gillar storartade slott och vackra herresäten är Södermanland ett utmärkt val. Här finns många alternativ, Gripsholms slott i Mariefred, Sparreholms slott utanför Flen samt Sundbyholms slott i Eskilstuna. Är man i Eskilstuna på en onsdag kan man också passa på att ta med picknickkorgen och sätta sig vid scenen i stadsparken där folk samlas varje onsdag (under sommaren) och lyssnar på live musik.  
 • Skärgården Utmed kusten finns många pärlor. En av de som sticker ut är Stendörrens naturreservat utanför Nyköping och Femöre i Oxelösund som båda bjuder på vackra klipphällar ut mot Östersjön.  
 • Örebro Bege er till Örebro museum, som ligger i stadsdelen Wadköping. Det är ett av Sveriges tio mest besökta museum och har ett brett spann av utställningar och evenemang.  
 • Nora Åk till en av Sveriges tre trästäder, Nora och fynda på små loppisar, insup stadskärnan och äta lokalproducerad glass. Ett trevligt resmål som passar många åldrar.

Götaland

 • Skåne Vill man ha storstadssemester kan man testa på utelivet i Malmö runt Möllan eller Lilla torg, kanske ett dopp i Västra hamnen eller på ”kallis” (Kallbadhuset) på Ribersborgsstranden.  
 • Österlen Knäbäckshusens strand ”en av Sveriges vackraste stränder” enligt många. Stranden ligger invid Stenshuvuds nationalpark på Österlen som också är en vacker plats att besöka. Andra vackra stränder finns t.ex. i Mälarhusen och Sandhammaren samt Skanör/Falsterbo.  
 • Ven Hyr en cykel och cykla kring mysiga krogar och fik på den lilla ön Ven. Ön ligger mitt i sundet mellan Skåne och Danmark. Ta färja från Landskrona.  
 • Bjärehalvön För den nyfikne semestraren kan man svänga förbi Bjärehalvöns ”Hovs hallar”, dramatiska klippor i nordvästra Skåne. Här spelades scenen med döden in i Bergman Det sjunde inseglet. Här finns också den vackra ”Italienska vägen” som slingrar sig ner till Båstad med magisk utsikt över Laholmsbukten.  
 • Göteborg Ett besök i landets andra största stad öppnar upp för många olika aktiviteter i stadslivet. Till exempel Röda sten, en konsthall vid älven med utställningar och gratis barnaktiviteter. Annars kan man lätt ta sig ut till den västra, salta skärgården med vackra öar som Marstrand, Björkö och Åstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.