• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

För den som ska vara hemma med barn en hel sommar kan det krävas lite uppfinningsrikedom. Foto: TT

Så underhåller du barnen på ”hemestern”

Publicerad

”Jag har tråkigt” är nog en mening som de flesta föräldrar har hört någon gång. Ett långt sommarlov på hemmaplan kan vara en utmaning för barnfamiljer, men det finns tips för en lyckad ”hemester”. Och det behöver inte bli särskilt dyrt.

Känns det som att alla andra åker bort på semestern? Så är det förstås inte, men för den som ska vara hemma med barn en hel sommar kan det krävas lite uppfinningsrikedom.

SVT Nyheter listar sju saker du kan göra med dina barn, som inte kostar skjortan.

Gör dagsutflykter

Hur bra koll har du egentligen på närområdet? Packa en ryggsäck med matsäck och gå, cykla eller åk kommunalt till ett ställe ni aldrig tidigare varit på. På sommaren har man mer tid att utforska nya platser. Kanske upptäcker ni en ny badsjö?

Tälta på tomten

Är du ingen friluftsmänniska? Det är helt okej. Barn brukar tycka att det är minst lika spännande att tälta på den egna tomten eller på fotbollsplanen bakom skolan som i skogen eller fjällen. Blir det för läskigt är det dessutom nära hem.

Laga mat eller baka

Att låta ungarna hjälpa till att laga mat på vardagarna är det nog få som har tid och ork till, men nu har du chansen att träna upp en ny liten mästerkock. Planera och laga en trerättersmiddag ihop eller baka kakor tillsammans och bjud in grannarna på kafferep.

Skriv en saga ihop

Det kan ju regna på sommaren, men det betyder inte att man måste sitta i soffan böjd över en ipad. Skriv en saga ihop. Ett barn börjar berätta en saga varpå nästa fyller i medan du skriver ner allt. Sen får barnen rita bilder som illustrerar berättelsen. Kul att läsa, kul att spara!

Besök en bondgård

Bor du redan på en bondgård kan du hoppa över den här punkten, men annars kan det vara spännande att klappa djur och se hur det går till att mjölka en ko. På många platser i landet finns det bondgårdar som välkomnar dagsbesökare. Bor du i stan kan du i stället leta upp en 4H-gård – som en minibondgård med får, kaniner, höns och hästar.

Tävla mot varandra

Fotbolls-VM är snart över men mästerskapet kan fortsätta hemma hos er. Tävla mot varandra i olika sporter som fotboll, kubb, boule, minigolf eller varför inte simhopp. Är barnen i olika åldrar gör man bäst i att anpassa reglerna efter åldern – vinnaren kan få ett pris som ni bestämt tillsammans.

Ordna en spökspårning

Är du gammal scout har du koll på det här. Roligast blir det om ni går ihop några kompisar och planerar spårningen tillsammans innan ni skickar ut barnen i skogen mitt i natten. Spökspårningar kan varieras i oändlighet men några inslag som bör ingå är: Skrämselmoment (läskiga föräldrar som hoppar fram bakom ett träd), uppdrag längs vägen (exempelvis sticka ner händerna i sopsäckar och gissa innehåll) och ett mysigt avslut (korvgrillning eller varm choklad under en filt.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer