Reser man ensam kan en flygresa vara ett bättre alternativ än bil. Foto: TT

Reseexperten: Så planerar du en klimatsmart semester

Uppdaterad
Publicerad

Var ute i god tid om du ska åka tåg, res tillsammans i en bil eller åk utan mellanlandningar om du tar flyget. Den som är sugen på en utlandsvistelse behöver inte ge upp drömmen på grund av klimatångest, men kan göra vissa justeringar för en mer klimatsmart semester, tipsar reseexperten Fredrik Brändström.

Intresset för klimatsmarta resor ökar hos svenskarna – som ändå allt oftare väljer flyget. Att resa klimatsmart kan uppfattas som krångligt och dyrt, men det finns knep att ta till för den semestersugne med klimatångest, i synnerhet för den som oftast reser inom Europa.

Det enklaste är naturligtvis att skippa flyget och åka tåg. Under sommaren semestrar många i Europa, där det faktiskt är genomförbart att ta tåget. Man kan också välja att semestra på hemmaplan, eller i grannländerna, säger Fredrik Brändström, chefredaktör på resetidningen Vagabond.

Klimatkrisen

”Var ute i god tid”

En faktor som avskräcker många från att resa med tåg är biljettpriset – en tågresa tar inte bara längre tid, den är oftast också mycket dyrare än en flygresa. Fredrik Brändströms bästa tips om du vill ta tåget billigt är att vara ute i god tid.

– Ett bra ställe att kolla tågtider och priser är Deutsche Bahns sajt, som har samlat praktiskt taget alla Europas tågtidtabeller i ett system. Ska man åka till mer än en plats kan det löna sig med ett Interrailkort som ger fritt tågresande för alla åldrar och olika tidsperioder, från fem valfria resdagar under en 15-dagarsperiod och upp till en månads tågresande.

Kopierar amerikanerna

Förutom tåg är buss som drivs med biobränsle, elbil eller biobränslebil – helst med flera passagerare – också bra alternativ för transport till semestermålet. Och Fredrik Brändström menar att man inte helt behöver ge upp resorna till andra sidan världen:

– Jag tycker inte man behöver offra sina resedrömmar, men det skadar inte att se över sitt flygande. Ungefär på samma sätt som många nu ser över sin konsumtion och sina matvanor och försöker leva mer klimatsmart. Tyvärr så verkar det som att vi allt mer kopierar amerikanernas sätt att resa, med många korta resor under ett år, säger Brändström, och avslutar med rådet:

– Satsa på resorna som betyder något och skär ner på de resorna som är mindre viktiga.

6 tips på hur du kan resa klimatsmart

  • Ta tåget eller bussen, undvik färjor
  • Om du reser i grupp och semestermålet är på köravstånd – gör en bilresa. Om du är ensam är flyget lika bra
  • Klimatkompensera när du tar flyget
  • Om du måste eller vill bila, men inte har en miljövänlig bil – hyr en
  • Ta direktflyg till resan istället för att mellanlanda
  • Gör en lång semesterresa istället för flera korta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet