Påve Franciskus. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Påven åker hem efter mässan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara en programpunkt kvar. Klockan halv tio håller påven katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö. Sedan bär det hem till Vatikanstaten igen.

Egentligen hade han inte tänkt stanna så här länge, enligt ursprungsplanen skulle han redan varit på väg hem. Men påven valde själv att stanna kvar i Sverige några timmar extra för att kunna hålla en katolsk mässa, som SVT direktsänder och liverapporterar från.

I den intervju som förra veckan publicerades av den katolska tidsskriften Signum berättade han hur Sverigebesöket var tänkt som ett ekumeniskt möte.

Påven besöker Skåne

– Men sedan reflekterade jag mera ingående över min roll som herde för dessa katoliker, som dessutom kommer att resa till Malmö också från grannländer som Norge och Danmark. Så jag bestämde mig för att förlänga resan med en dag och att stanna för att fira en mässa, för att tillmötesgå det starka önskemål som framförts från katolikerna, sa Franciskus till tidskriften.

Men omkastningen i schemat har inte varit oproblematisk. I dag, den 1 november firas allhelgonadagen över hela den katolska världen. I Rom, där påven indirekt bor, är det en mycket viktig dag.

– Men jag beslutade att göra så här och jag hoppas kunna undvika att det ger upphov till missförstånd, berättade påven för tidskriften Signum.

Flyger hem kvart i ett

På Swedbank stadion finns plats för 18.000 besökare och biljetterna till dagens mässa är gratis.

Den som tänker besöka mässan får förbereda sig på ett stort säkerhetspådrag. Väskor och paraplyer kommer inte släppas in. Mindre handväskor går bra, men dessa kommer i så fall röntgas i entrén.

Ungefär två timmar beräknas mässan pågå. Efter det beger sig påven till Malmö airport. Där blir det officiellt avsked innan planet lyfter klockan 12.45.

Påvens schema för tisdagen

9.30 Mässan på Swedbank stadion startar

11.30 Mässan avslutas

12.30 Officiellt avsked på Sturup

12.45 Planet lyfter mot Rom

SVT direktsänder från mässan och liverapporterar under dagen med start 9.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet