Foto: TT/EPA

Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam: Ingen anledning att sluta använda Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Två regioner stoppade tillfälligt vaccinering med Astra Zenecas vaccin efter att vårdpersonal fått biverkningar.

Men Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam säger att biverkningarna var väntade och är ofarliga.

– Det finns ingen anledning att sluta använda det här vaccinet i någon åldersgrupp av den anledningen, säger han.

– Det är många som rapporterar feber, det är en ganska vanlig biverkan. Det är lite vanligare än vid de andra två vaccinerna vi har i bruk nu så det skiljer lite mellan de vaccin vi använder. Men det är inte ovanligt i vaccinsammanhang att man reagerar med feber, säger Per Hagstam.

Var det ändå rätt att ge det här vaccinet till vårdpersonal, när många fått sjukskriva sig samtidigt?

Coronavirus i Skåne

– Det här vaccinet kommer att ges till både unga och gamla nu, nya studier har visat på ett utmärkt skydd långt upp i åldrarna. Det finns ingen anledning på grund av den här biverkan, som var förväntad, att man ska undanta vissa åldersgrupper. Det får man försöka lösa rent praktiskt att man inte vaccinerar många på en viss avdelning samtidigt och liknande, säger han.

Läkemedelsverket: Samtliga godkända vaccin är patientsäkra

Läkemedelsverket säger att biverkningsprofilerna för de tre godkända vaccinerna mot covid-19 är snarlika.

”Att en ganska stor andel, upp till cirka 50% av de som vaccinerats, drabbats av exempelvis feber, huvudvärk och sjukdomskänsla är precis vad man sett i kliniska studier och även det som finns listat i vaccinernas produktinformation”, skriver Veronica Arthurson, ehetschef läkemedelssäkerhet, i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Av dem som fått Astra Zenecas vaccin har mellan 30 och drygt 50 procent drabbats av lättare feber, huvudvärk och sjukdomskänsla. Runt åtta procent har fått högre feber.

”Sammanfattningsvis så är bedömningen att biverkningsprofilen för de tre godkända vaccinerna mot covid-19 är snarlik och det som rapporteras in är helt enligt förväntan. Samtliga godkända vacciner bedöms vara av hög kvalitet och patientsäkra”, skriver Veronica Arthurson.

Kommer man att kunna välja vilket vaccin man vill? Hör Per Hagstam i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet