Ordningsvaktens ingripande av en nioårig pojke filmades på Malmö Central Foto: SVT/SydsvenskanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bekräftat: 9-åringen hittad på Jylland

Uppdaterad
Publicerad

Den nioåriga pojken som försvann tillsammans med en 12-årig pojke efter det uppmärksammade ingripandet på Malmö central har hittats av dansk polis på Jylland.

– Nioåringen är anträffad på Jylland och finns i den danska socialförvaltningens försorg, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen.

Pojkarna försvann efter ett brutalt omhändertagande på Malmös centralstation förra veckan.

Nu är den nioåriga pojken funnen på Jylland, bekräftar Malmöpolisen. Den andra försvunna pojken, 12-åringen, är inte återfunnen men tros finnas i samma område, enligt Mats Karlsson.

Transporteras tillbaka

– Just nu för vi en dialog med dansk polis om vad som ska göras härnäst. Ett alternativ är att han ska transporteras tillbaka. Det finns ju en handräckningsbegäran där vi ska föra honom till den plats som socialtjänsten anser som lämplig, säger Mats Karlsson till SVT Nyheter.

De två ensamkommande flyktingbarnen har varit försvunna sedan i måndags. De rymde för att leta efter en anhörig i Sverige.

Första rymningen

Pojkarna var på rymmen från HVB-hemmet en första gång när de stoppades av två ordningsvakter på Malmö Centralstation i fredags.

På flera mobilfilmer syns hur den ene vakten brottar ner den nioåriga pojken, håller för hans mun och hur pojkens huvud dunkar i marken. Polisen utreder nu händelsen som misshandel.

BO kallar till möte

På torsdag nästa vecka har Barnombudsmannen kallat polisen, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Skolverket till en överläggning för att diskutera hur Sverige kan tillvarata ensamkommande barns rätt till skydd.

”Jag är mycket oroad över att ensamkommande barn försvinner och att allt för lite görs för att skydda barnen”, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer