Filmen, som Sydsvenskan tagit del av, visar hur ordningsvakten sitter gränsle över pojken. Pojken gör ansatser att försöka ta sig loss, men hålls fast vid marken av vakten. Foto: Sydsvenska Dagbladet

9-årig pojke brottades ned brutalt av vakt

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig pojke blev i fredags kväll brutalt nedbrottad på Malmö Centralstation. På en film som Sydsvenskan tagit del av syns hur en ordningsvakt sitter på pojken, håller för hans mun och dunkar hans huvud mot marken.

Jernhusen, som äger centralstationen, meddelar via Twitter under måndagskvällen att ordningsvakten tagits ur tjänst.

Sydnytt har sökt Svensk Bevakningstjänst vd Anders Lönnebo för en kommentar, men han har inte gått att nå. Till Aftonbladet bekräftar han att personerna blivit avstängda.

– Jag har beslutat att ta de här personerna ur tjänst tills det är färdigutrett, säger han till tidningen.

Polisen: Var efterlysta

Filmen, som Sydsvenskan tagit del av, visar hur ordningsvakten sitter gränsle över pojken. Pojken gör ansatser att försöka ta sig loss, men hålls fast vid marken av vakten.

Polisens informatör Linda Pleym berättar för SVT Sydnytt att händelsen inträffade vid 19-tiden på fredagskvällen. Två ordningsvakter fick uppgift om att två efterlysta pojkar befann sig på centralen i Malmö.

Hon uppger dock inte vad de är efterlysta för.

– Jag kan inte gå in på det, säger hon till Sydnytt.

Det finns en polisanmälan riktat mot pojken som ses bli hårt behandlad i filmen. Han ska ha bitit ordningsvakten i handen. Förundersökningen är dock nedlagd eftersom pojken tros vara under 10 år.

Del av ett ingripande

Det finns ingen motanmälan mot ordningsvakterna, uppger Linda Pleym.

– Vi har haft en förundersökningsledare som sett filmerna. Bedömningen är att det är en tjänståtgärd som utförs, en del av ett ingripande, säger hon till Sydnytt.

När polisen kom till centralen omhändertogs pojkarna och överlämnades till Migrationsverket.

Flera personer blev vittnen till händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet