Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen Foto: TT

Rädda Barnen: Det är barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad
Bilderna på hur en ordningsvakt brutalt brottar ner en nioåring på Malmö central upprör. Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen anser att det är fråga om barnmisshandel. – Man blir bestört, säger hon och efterfrågar en översyn över hur man ingriper mot barn.

I videon visas hur en pojke ligger på golvet medan ordningsvakten, sittandes på honom, håller för hans mun och näsa och dunkar hans huvud i stengolvet.

– Man blir bestört. Det är barnmisshandel, det här kan ge allvarliga skador, både psykiska och fysiska, säger hon.

Ingripande i proportion till hotet

Ingripanden måste alltid sättas i proportion till hur stort hotet är, och hotet från en nioåring kan aldrig vara så stort anser hon.

– Det här visar att samhället inte är tydligt med hur barn ska hanteras i sådana här situationer, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

”Behöver se över ingripanden mot barn”

Det är inte första gången som det rapporteras om våldsamma ingripanden mot barn. 2011 brottade ordningsvakter ned en tolvåring och satte handfängsel på honom vid Slussen i Stockholm, en händelse som inte gav några rättsliga påföljder. Händelserna är bevis på att det måste till en tydligare diskussion om ingripanden mot barn, anser Elisabeth Dahlin.

– Jag tror vi behöver se över hur man ingriper mot barn. Både vakter och polis måste utbildas. Antingen saknas utbildning eller tydliga instruktioner – eller både och, säger hon.

Vad pojken gjort innan han brottades ner av ordningsvakten spelar ingen roll anser Elisabeth Dahlin.

– Oavsett vad som hänt så är det viktigt hur man bemöter barn, särskilt om det är barn i sårbara situationer. Vi pratar om en nioåring, hur svårt kan det vara? säger hon.

Elisabeth Dahlin har även skrivit på SVT Opinion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet