Rikspolischef Dan Eliasson kommenterar den uppmärksammade videon. Foto: TT/Sydsvenskan

Rikspolischefen: Bilderna lämnar ingen oberörd

Uppdaterad
Publicerad

Har ordningsvakter den utbildning som krävs? Den frågan ställer Barnombudsmannen till rikspolischefen efter den uppmärksammade videon. Nu svarar rikspolischef Dan Eliasson: ”Den som arbetar som ordningsvakt ska veta att det finns andra regler när man ingriper mot barn”, skriver han.

Videon där en ordningsvakt sitter på en nioårig pojke och håller sin hand över hans näsa och mun har upprört många. Och det är inte första gången ordningsvaktens ingripanden mot barn väcker uppmärksamhet.

2011 brottade ordningsvakter ned en tolvåring och satte handfängsel på honom vid Slussen i Stockholm. Kort därefter uppmärksammade Barnombudsmannen frågan om ingripanden mot barn och polisen ändrade sedan utbildningen för ordningsvakter. Numera ingår barnkonventionen i utbildningen för ordningsvakter.

Ingripande mot nioåring

BO: Har de den träning som krävs?

Men den uppmärksammade videon med nioåringen har fått Barnombudsmannen att ta upp frågan igen. I dag krävde BO svar från rikspolischef Dan Eliasson om ändringarna i utbildningen varit tillräckliga.

– Filmen har fått mig att vilja gå tillbaka till frågan om ingripanden mot barn. Poängen är ju att ordningsvakter stöter på de här barnen som är i ett utsatt läge och som kanske kommer från svåra familjesituationer. Har de den träning som krävs? undrar jag, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Tycker du att ytterligare åtgärder behövs?

– Jag får inte kommentera ett enskilt fall. Men när jag ser den här filmen så blir jag oerhört bekymrad. Den har fått mig att undra om polisen själv tycker att det blivit tillräckligt bra.

Öppnar för utvärdering

I ett skriftligt svar skriver rikspolischef Dan Eliasson att han sett de uppmärksammade bilderna och att de väcker starka känslor.

”Det är ju ett barn inblandat i denna händelse och bilderna lämnar ingen oberörd”, skriver han.

Han konstaterar också att barn måste hanteras mer varsamt än vuxna.

”Den som arbetar som ordningsvakt ska veta att det finns andra regler när man ingriper mot barn, till exempel att barn inte får tas i förvar och att barn måste hanteras mer varsamt med beaktande av barns bästa”.

När det gäller utbildningen skriver Eliasson att den är föremål för ständig utveckling. Någon utvärdering har inte gjorts men Eliasson konstaterar att det nu kan finnas anledning att utvärdera eftersom det gått tre år sedan ändringarna gjordes.

”Jag kommer att ta frågan vidare med mina medarbetare”, skriver Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet