17-åringen greps under tisdagen och är misstänkt för våldsamt upplopp. Foto: TT/Johan Nilsson

Pojke anhållen för upploppen på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp på Rosengård. Han är den förste som gripits av polisen för söndagskvällens oroligheter i Malmöstadsdelen.

Tonåringen greps under eftermiddagen på tisdagen och har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp på Rosengård.

– Han är hemmahörande i Malmö, men ej på Rosengård. Det är den informationen vi kan ge om den misstänkte i nuläget, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.

Koranbränningar i Malmö

Förste som gripits

Upploppen under söndagskvällen och natten mot måndag skedde efter en koranbränning vid Värnhemstorget. På Rosengård sattes bilar i brand, sten kastades mot polisen och ett garage brandhärjades.

Den 17-årige pojken är den förste som grips för oroligheterna på Rosengård. På söndagen anhölls två män – 23 och 34 år – misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp på Värnhemstorget i samband med koranbränningen. Männen har nu släppts på fri fot, men är fortsatt misstänkta för brott.

– Åklagaren har gjort en bedömning att de inte riskerar förstöra utredningen, då finns det ingen anledning att de är frihetsberövade i nuläget, säger Nils Norling.

Särskild enhet

Polisen har en särskild utredningsenhet igång som bara arbetar med händelserna i samband med koranbränningen i helgen. Nils Norling säger att utredningsläget är gott, bland annat för att det finns så mycket bilder och filmer från händelserna.

– Vi är mycket hoppfulla och det kommer att bli fler frihetsberövanden under de närmaste dagarna. Vi kommer att identifiera de som är skyldiga, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Just nu är det mellan 10 och 15 personer som polisen intresserar sig för. Det finns ett tiotal anmälningar om olika brott, men det kommer sannolikt att bli fler under utredningens gång. Andra brott som kan vara aktuella i samband med de våldsamma bråken är blåljussabotage och skadegörelse.

Så här sa polisområdeschef Petra Stenkulla i tisdagens Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, om varför hon tycker att insatsen i Rosengård ”gick förhållandevis bra”. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet