Malin Gustafsson är talesperson för Djurrättsalliansen – en organisation som förespråkar veganism och motsätter sig att använda djur till livsmedel. Foto: Anders Eeg-Olofsson

Smygfilmningen på slakteriet polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Slakteriet i Skåne som misstänks för djurplågeri, efter att videofilmer från verksamheten kommit ut, har nu polisanmält smygfilmningen. Djurrättsalliansen medger att de brutit mot lagen och tagit sig in i lokalerna utan att fråga om lov.

Malin Gustafsson är talesperson för Djurrättsalliansen.

– Vi står upp för att vi har gått in på slakteriet utan att fråga om lov, säger hon.

Hon menar att detta var det enda alternativet för att kunna visa upp djurens verklighet.

– Därav tog vi beslutet att själva göra den här lagöverträdelsen, säger Malin Gustafsson.

Vill inte berätta vem

Vilka personer i organisationen som har begått handlingarna, som av polisens utreds som misstänkt olaga intrång, vill hon dock inte säga.

– Sen väljer vi som organisation att skydda de personer som har gjort det här för att vi ska kunna fortsätta granska, dokumentera och avslöja vad djur i Sverige utsätts för, säger Malin Gustafsson.

Anmäler dödshot

Förutom det misstänkta intrånget i samband med att kamerorna sattes upp och togs ner, har slakteriet även anmält grovt olaga hot och grovt förtal.

Enligt anmälan hotades personer med koppling till slakteriet till livet genom telefonsamtal och sms, kort efter att TV4 publicerat bilder inifrån verksamheten.

Förtalet består, enligt anmälan, av att Djurrättsalliansen genom att lägga ut filmer och texter om förhållanden på slakteriet framställt personer med koppling till verksamheten som ”klandervärda i sitt leverne”.

SVT Nyheter har utan framgång sökt representanter för slakteriet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.