Petra Stenkula Foto: Susanne Nord

Polischefen: ”Det kommer att bli nya skottlossningar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen räknar med att gårdagens mord kommer att följas av nya skottlossningar i Malmö. Det sa chefen på polisens utredningsenhet Petra Stenkula på torsdagen.

Enligt polisen är den senaste tidens våldshändelser i Malmö en följd av att maktpositionerna mellan de grovt kriminella gängen i Malmö prövas. Orsaken är bland annat polisens insatser. 40 grovt kriminella sitter frihetsberövade, ett 20-tal av dem häktade för mord och mordförsök.

– När vi griper så många grova kriminella i toppskiktet av gängen så blir det ett maktvakuum – andra vill ta över, ta plats och visa vad de går för, säger Petra Stenkula, chef på utredningsenheten i Region Syd.

Våldet i Malmö

– Vi har ett högt tryck just nu på Malmös kriminella och vissa nätverk har vi till och med helt slagit ut.

Enligt Stenkula handlar det om ungefär 200 gängkriminella i Malmö.

– De kan välja mellan att bli inlåsta eller hoppa av, eller också blir de mördade av varandra, hävdar hon.

Hon bekräftade att mannen som sköts igår har funnits i den kriminella miljön i Malmö sedan länge. Han var för närvarande misstänkt för skattebrott och bokföringsbrott.

– Det var en ren avrättning vi såg igår. De här personerna är fullständigt hänsynslösa och mördar varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet