Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förundersökningarna tar alldeles för lång tid, säger advokaten Ulrika Rogland. Hör i klippet om hur hon menar att polis och åklagare inte prioriterar mäns våld mot kvinnor. Foto: SVT

Kritiker: Polis och åklagare gör inte tillräckligt för att stoppa relationsvåld

Publicerad

Mannen blev anmäld 16 gånger av fyra olika kvinnor men allt lades ner. Efter SVT Nyheter Skånes granskning kommer nu kritik mot hur polis och åklagare utreder brott i nära relationer.

– Vi vet att det finns risk för dödligt våld och ändå prioriterar man inte det här som man borde, säger advokat Ulrika Rogland.

Nästan åtta av tio anmälda relationsvåldsärenden läggs ner med motiveringen att det saknas bevis eller att det inte finns anledning att anta att brott begåtts. Det visar en rapport som polisen och åklagarmyndigheten gjorde 2019.

– Man vet att en del av de här ärendena kommer att leda till allvarligt eller dödligt våld – ändå prioriterar man inte det som man borde göra, säger advokat Ulrika Rogland.  

Våld i nära relation

Hon har både i sin roll som åklagare och nu målsägandebiträde drivit frågan om att mer borde göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor.  

– Det är ofta kvinnan som måste söka skydd. Och det tar väldigt lång tid hos polis och åklagare vilket gör att möjligheterna att säkra bevisning blir sämre, säger hon.  

Anmäld under tio år – lades ner 

SVT Nyheter Skåne har granskat fallet Maria, som blev knivhuggen av sin ex-man. Mannen hade dessutom blivit polisanmäld av ytterligare tre före detta partners för olika hot- och våldsbrott.  

Men alla anmälningar, totalt 16 stycken, lades ner i brist på bevis.  

– Vi är duktiga på att leda i bevis när det gäller mord och allvarligt våld, men när det gäller de mindre grova brotten i våld i nära relation så har vi låg uppklaring. Där måste vi flytta fram positionerna, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö. 

Hon säger att polisen försöker hitta nya sätt att arbeta med relationsvåld. Det handlar bland annat om att riskbedöma och identifiera gärningspersoner. 

– Det kan visa vilka personer man ska lägga krut på, och då kommer vi att prioritera det ärendet från dag ett, säger Petra Stenkula.  

Frihetsberövar för sällan

Två advokater som jobbar mycket med våld i nära relationer säger till SVT att polis och åklagare allt för sällan frihetsberövar de misstänkta gärningspersonerna.

Överåklagare Eva-Marie Persson kan inte uttala sig om de enskilda fallen, men säger att ett frihetsberövande kräver att brottet är av en viss dignitet, och att det finns bevisning.

– Jag tror att många utgår ifrån att frihetsberövandet är ett sätt att markera mot en misstänkt, men vi kan inte använda frihetsberövandet på det sättet. Det är kringgärdat av rättssäkerhetsfrågor som är viktiga för åklagare att beakta, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Han har hållt på såhär i tio år. Vad är det för värld vi lever i? Var är skyddet?, frågar sig Molly, en av fyra kvinnor som anmält knivmannen. Se granskningen på 60 sekunder i klippet. Foto: SVT/Storyblocks

Så kan du få hjälp när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation

  • Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
  • På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre. 
  • Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet