Polisen efterlyser iakttagelser om pappan till barnet – innan mordet

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på dagen, inför flera vittnen, sköts en småbarnsmamma ihjäl. Med sig hade hon sin bebis och pappan till barnet. Nu söker polisen vittnen som iakttagit mannen innan mordet. Samtidigt uppmanar man kriminella att höra av sig.
– De säger alltid att det finns en heder bland kriminella. Nu är det upp till bevis, säger Patrik Andersson, chef på polisens underrättelseenhet. 

Det har gått drygt två dygn sedan en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i Ribersborg. Många boende i området blev vittne till mordet, som har beskrivits som en avrättning. Nu efterlyser polisen iakttagelser som har gjorts innan mordet. Specifikt iakttagelser kring den man som var med kvinnan när hon sköts.  

Som SVT Nyheter tidigare har berättat är mannen, som har barn tillsammans med kvinnan, tidigare dömd för ett uppmärksammat rån i Danmark. Hans kriminella bakgrund är, enligt uppgift, ett av spåren som polisen utreder som möjligt motiv till mordet. 

– Vi är intresserade av att veta vilka som har rörts sig i hans närhet, och personer som kan ha observerat lägenheten där han bor, säger Patrik Andersson chef för på Polisens underrättelseenhet region syd. 

Varför är det intressant? 

– Det är en del av pusslet vi ska lägga nu.

Kriminella uppmanas kontakta polisen

Sedan mordet skedde har det varit “en anstormning” av människor som hört av sig till polisen för att hjälpa till, dels med vittnesmål, dels med filmer. 

– Vi vill ju gärna att folk tar kontakt med oss, inte minst från den kriminella världen, som ju vet bakgrunden till händelsen. 

Patrik Andersson säger att det här mordet sticker ut på flera sätt. 

– Det här sker en måndag förmiddag och det är en kvinna som blev skjuten. Vi har inte sett det förut. Jag hoppas ju att den kriminella världen reagerar. Finns det en heder bland kriminella har de möjlighet att bevisa det nu och bistå polisen i den här utredningen.

”Troligtvis kollat upp personen”

Enligt Patrik Andersson har man ett ganska stort tryck på sig som kriminell i Malmö i dag, vilket kan förklara tillvägagångssättet. Det har blivit svårare att röra sig ute med vapen i och med den nya vapenlagstiftningen, som innebär att man häktas direkt om man grips med vapen. 

– Man blir kanske lite irrationell i sitt tänk och känner att klockan 10 en måndagsförmiddag är sannolikheten att polisen är just där och då i det här området ganska begränsad, säger han.

– Troligtvis har man kollat upp den här personen under en period. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet