Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jarl Holmström, biträdande regionpolischef, berätta hur det går till när polisen får in larm varje vecka om planerade skolattacker i klippet ovan. Foto: Per Lärka/SVT

Polisen i syd har avslöjat flera planerade skolattacker

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan två lärare mördades i en skolattack på Malmö latinskola. Nu menar polisen att man sedan dess stoppat flera planerade skolattacker i region syd.

Under läsåret 2021-2022 inträffade tre skoldåd i Skåne. Sedan dess har polisen jobbat kontinuerligt för att förhindra nya attacker och säger att man får in larm om potentiella skolattacker varje vecka, något som P4 Malmöhus var först med att berätta.

– Här i region syd inträffar det i princip varje vecka att vi har underrättelser om att något skoldåd ska ske, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i region syd.

”Många som mår dåligt”

Jarl Holmström är oroad över utvecklingen och ser en ökning av inkomna larm de senaste åren. Anledningen, menar han, är framförallt att fler unga lider av psykisk ohälsa.

– Det är många som mår dåligt, många som är beredda att ta till våld eller genom en yttring visa hur illa man mår, säger han.

Vill se lagändring

För att öka kunskapen om planerade skolattacker vill man från polisens håll se en ökad transparens mellan olika myndigheter.

– Ofta har socialtjänst eller sjukvården kunskap om ungdomar som mår dåligt, och här behöver vi utbyta information, de kanske till och med borde ha en skyldighet att dela med sig av information, på ett annat sätt än i dag, säger han.

I så fall behövs en förändring av den nuvarande sekretesslagstiftningen.

– Vi har sedan tidigare uttryckt att det finns stora behov av att förändra sekretesslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.