Enligt Mattias Sigfridsson, tf biträdande polisområdeschef i Malmö, ligger pågående konflikter mellan kriminella gäng bakom helgens sprängningar i Malmö.

Polisen: Militära sprängmedel användes vid helgens dåd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att det är militär sprängdeg som använts vid de båda explosionerna i Malmö i söndags morse.

Explosionerna skedde med 20 minuters mellanrum. Vid den första skadades en 18-årig man allvarligt.

– Det var han som satte ut sprängladdningen men så skadades han alltså själv, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Malmö.

Våldet i Malmö

Nästa explosion inträffade någon kilometer därifrån i stadsdelen Kroksbäck.

– Vi ser ett samband, säger Mattias Sigfridsson.

Flera sprängdåd

Under den senaste månaden har det varit sex sprängningar och enligt honom har de hittat samma sprängdeg vid ytterligare någon av dem. Exakt vilken sorts sprängdeg det rör sig om vill polisen inte berätta men  Mattias Sigfridsson berättar att det inte är någon så kallad banger eller handgranat som polisen hittat tidigare vid sprängningar i Malmö.

Den skadade mannen är frihetsberövad men fortfarande gripen eftersom han inte kunnat höras på grund av sina skador. Vem som var 18-åringens måltavla vill polisen inte säga mer om.

– Tiden gör att vi kan säga att det inte är samma gärningsman för de båda sprängningarna, säger Mattias Sigfridsson.

Men den senaste tidens sprängningar och skottlossningar tror polisen handlar om ett maktvakuum bland kriminella som utlösts av pågående konflikter mellan gängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet