Den misstänkta människosmugglingen har ökat snabbt. Nu vill polisen att allmänheten vara medvetna om regelverket. Foto: TT

Polisen: ”Snabb ökning av människosmuggling”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta människosmugglingen ökar snabbt. Nu varnar polisen allmänheten för att man kan bli brottsmisstänkt.

– Människosmugglingsärenden är komplicerade och omdiskuterade. Vi vill lyfta och belysa frågan i syfte att man ska tänka efter före för att vara medveten om att man kan bli föremål för brottsmisstanke med allt vad det innebär, säger inspektör Johan Jönsson, utredningsansvarig i region Syds Alma-kommendering, i ett pressmeddelande.

Polisens uttalande ska ses i ljuset av det snabbt ökade antalet människosmugglingsärenden. Under förra året inleddes 105 förundersökningar om misstänkt människosmuggling vid gränspolisen i region syd. Det är stor ökning i jämförelse med 20-talet ärenden åren tidigare.

ID-kontroller vid Öresundsbron

— Vi har haft det på samma nivå under många, många år. Det brukar pendla mellan 15 och 25 människosmugglingsärenden. Så det är en påtaglig ökning, särskilt under hösten, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till TT.

Enligt Westford är syftet med att offentliggöra siffrorna att polisen vill ”medvetandegöra människor att det faktiskt är förbjudet att hjälpa människor som inte har rätt att vistas i riket”.

— Och i de flesta fall som går till domstol blir det fängelsestraff, tillägger hon.

Inte förväntat

Hittills under 2016 har 34 förundersökningar inletts. SVT Nyheter Skåne har vid flera tillfällen rapporterat om trenden.

Under våren 2015, den tid på året när ärenden vanligtvis ökar, såg gränspolisen en sjunkande trend, säger Mikael Mattson, chef för gränspolisen i Region syd. Men när flyktingströmmen ökade till Sverige under hösten förra året blev antalet misstänkta ärenden snabbt fler.

– Om vi backar bandet till juni så tror inte att någon skulle kunna förvänta sig den mängden av människosmuggling, sade Michael Mattsson till SVT Nyheter Skåne i december.

Anhöriga och taxichaufförer misstänkta

I många av de misstänkta fallen står anhöriga eller taxichaufförer som misstänkta. Enligt åklagare, specialiserade på människosmuggling, som SVT Nyheter Skåne varit i kontakt ser man signaler på att anhöriga i vissa fall inte ser någon annan lösning än att hämta familjemedlemmar utomlands, detta med anledning av de nya id-kontrollerna i Danmark.

Men att hjälpa någon utan tillstånd in i Sverige är att betrakta som människosmuggling, oavsett om det sker mot betalning eller ideellt, påpekar polisen i sitt pressmeddelande. Utifrån lagstiftning och praxis finns det inget humanitärt undantag.

Uppstår misstanke om människosmuggling när polisen möter människor som vill söka asyl i Sverige är varje polis skyldig att rapportera och utreda detta.

– Nästan alla förundersökningar som polisen redovisar till Åklagarmyndigheten ger fällande domar. Eftersom det är fritt fram för människor att söka asyl i Sverige kan man bara spekulera i varför man väljer att anlita människosmugglare, säger Johan Jönsson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet