Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen storsatsar på kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gör nu en stor satsning på kameraövervakning de kommande åren med ett gemensamt och enhetligt övervakningssystem.

Det nationella kameraövervakningssystemet som nu tas fram ska kunna hantera i princip alla videokällor, oavsett om det är en fast monterad kamera i gatumiljö, en temporärt monterad kamera vid särskild händelse, fordons- eller kroppsmonterad eller en kamera monterad på drönare och polisens helikoptrar.

– Det är jättebra att vi gör det här och att vi får det här verktyget. Det ger oss facit över vad som hänt. Det underlättar vårt arbete och är ett viktigt komplement till det övriga polisiära arbetet, säger Joakim Söderström, ansvarig för projektet inom polisen, till SVT Nyheter Skåne/Helsingborg.

Kameror kan hjälpa

Det nya övervakningssystemet ska integreras med olika videoanalysprogram, till exempel igenkänning av ansikten och skottlossning samt avläsning av registreringskyltar och automatiskt beräkning av antalet personer i en folkmassa.

Enligt polisen visar erfarenheterna av kameraövervakning från städer som drabbats av terrorattacker att kamerorna varit avgörande för att kunna spåra och oskadliggöra gärningsmän samt förhindra fler attacker.

– Det var efter Säpos höjning av hotnivån i november 2016, de uppmärksammade sexuella övergreppen vid festivaler, de många bilbränderna, det stora antalet mord och mordförsök i storstadsområdena, attackerna mot blåljuspersonal, som gjorde det uppenbart att detta var ett område som behövde utvecklas, säger Joakim Söderström.

Vill bli effektivare

Blir det extra många kameror i Skåne?

– I första hand ska vi se till att använda de kameror vi har på ett bättre sätt. Om det blir fler kameror, är det i så fall kopplat till utvecklingen i samhället. Det här projektet är framför allt en garant för att vårt övervakningssystem fungerar på bästa sätt.

Lokalpolisen får trygghetskameror

Hur många övervakningskameror som finns i Sverige kan Joakim Söderström inte uppskatta i nuläget men i Malmö har polisen använt kameraövervakning sedan 2012.

– Det jag vet är att Sverige har extremt få kameror jämfört med andra länder. Om det finns grund för att sätta upp fler kameror, är det sedan upp till länsstyrelsen att bevilja ny kameraövervakning eller inte, säger Joakim Söderström.

Polisens projekt med ett enhetligt kameraövervakningssystem i landet påbörjades i januari i år. Målet med projektet är just att skapa ett gemensamt och enhetligt system för kameraövervakning.

Ett system med överblick

Polisen kommer börja med prioriterade områden under våren och med festivalerna under sommaren. Därefter är det förberedelser inför valåret 2018. Även lokalpolisen kommer även få tillgång till övervakningskameror.

– Jag hoppas att vi blir enhetliga och att hela den svenska polisen får en gemensam plattform genom det här samt att riktlinjer och arbetsmetoder även kommer på pränt, säger Joakim Söderström, projektansvarig.

Kameraövervakningssystemet kommer att kunna manövreras från ledningscentralerna men så småningom också från mobila enheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.