”Förhoppningsvis kan vi nu ringa in vilken typ av person det är och därefter kunna skapa tydligare profil”, säger Nils Norling vid polisen. Foto: SVT

Träd- och glasattackerna: Polisen tar hjälp för att skapa gärningsmannaprofil

Publicerad

Polisen har tagit hjälp av sin gärningsmannaprofilgrupp för att lösa gåtan om vem eller vilka som ligger bakom både attackerna mot träd och hundar i Malmö.

– Någon förstör den offentliga miljön, detta måste få ett slut, säger Nils Norling som är polisens presstalesperson i Malmö.

De senaste två månaderna har en trädmarodör härjat i Malmö. Totalt kan det handla om 260 utsatta träd, enligt polisen. Under måndagen kom ytterligare en anmälan in om fyra nya träd på Munkhättegatan.

Polisen får också nya anmälningar om upphittat mat som preparerats med glas och spik i hundrastgårdar.

– Det är extrem cyniskt att skada hundar såhär. Att utsätta en hund för det lidandet är fruktansvärt, säger Nils Norling.

Expert på gärningsmannaprofil ska hjälpa

För att polisen ska kunna bilda sig en uppfattning om vem eller vilka som ligger bakom tar Malmöpolisen hjälp av experter.

– Det är ju definitivt ett udda beteende om en person preparerar livsmedel med ett uppenbart uppsåt att skada människor eller djur, säger Eva von Vogelsang, som är chef för gärningsmannaprofilgruppen i Stockholm.

– Man bör gå igenom tidsintervall, platser och iaktagelser som gjorts.

Utredningens viktigaste del saknas

Trots att man går vidare i utredningen med att skapa sig en bild av vem eller vilka det är som genomför brotten är det fortsatt svårutrett.

– Vi saknar fortfarande den viktigaste pusselbiten; vittnen. De är nyckeln, säger Nils Norling.

Därför uppmanar polisen joggare och andra personer som håller till i exempelvis parker och kyrkogårdar att hålla både ögon och öron öppna.

– Man får gärna ha extra uppmärksamhet i dessa miljöer. Ser man en person med kniv eller liknande, kontakta polisen så vi kan göra en kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.