Polisen uppmanar lurade kunder att anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjanden har kommuner, privatpersoner och företag polisanmält brödernas trädgårdsbolag och deras många oregistrerade företag. Men ännu har ingen anmälan lett till åtal.

Det var i somras som SVT Nyheter Skåne avslöjade att sex bröder i Malmö lurade både kunder och kommuner med sina trädgårdsbolag. SVT har tagit del av flera anmälningar mot brödernas bolag, och några av dem håller på att utredas av polisen.

Cajsa Ernholdt, gruppchef för polisens bedrägerisektion i region syd, säger att ju fler som anmäler desto lättare är det att utreda om det finns ett motiv.

Gröna fingrar – svarta lögner

– Den här typen av ärenden som gränsar till det civilrättsliga, där det finns ett avtal i botten, kan vara svåra att styrka när det bara finns ett ärende. Men många ärenden kan tyda på att det finns ett uppsåt att vilseleda, säger hon.

På grund av förundersökningssekretess kan inte Cajsa Ernholdt uttala sig specifikt om bröderna eller deras bolag men säger att polisen utreder ärenden samordnat om det finns en koppling mellan dem.

Spårar pengaflöden

I de fall en misstänkt person eller företag använder påhittade namn och oregistrerade företag så är det ändå möjligt för polisen att spåra den verkliga gräningspersonen.  Men det kräver ofta att kunden inte betalat kontant.

– Betalar man kontant kan man inte spåra pengarna. Vi kan följa pengarna, vi kollar vittnesuppgifter, övervakningsfilmer och gör fotokonfrontaitioner, säger Cajsa Ernhodlt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet