På Stortorget i Malmö hedrar polisen sina omkomna kollegor med en tyst minut. Foto: Johan Dernelius/SVT

Polisen i sorg efter dödsolyckan: ”Väcker mycket känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är i sorg efter att ha förlorat två kollegor i söndagens dödsolycka utanför Markaryd.

– Poliser lever väldigt nära varandra, särskilt inom livvaktsgruppen, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten.

Polisstationer i hela Sverige har flaggan på halv stång, och klockan 12.00 i dag hölls en tyst minut för att hedra de två poliser och konstnären Lars Vilks som dog i trafikolyckan utanför Markaryd på söndagen.

– Ännu en gång har kollegor fallit i tjänsten. Det känns som att det har blivit fler tysta minuter på senare år, säger yttre befälet Eddie Rosander som höll i den tysta minuten på Stortorget i Malmö.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Han fortsätter:

– Det är många som gråtit och sörjt här idag, men vi finner styrka och samhörighet i varann i stunder som dessa.

Omfattande krisstöd

De två poliserna utgick från Malmö och jobbade vid personsäkerhetsgruppen vid den regionala utredningsenheten som leds av Stefan Sitéus.

– Tankarna går till anhöriga och kollegorna som har det förhållandevis svårt i denna stund. Poliser lever väldigt nära varandra, särskilt inom livvaktsgruppen, säger Sitéus vid pressträffen.

Förutom det kriminaltekniska arbetet har polisen inlett ett omfattande krisstödsarbete.

– Vi kör krisstöd kring olycksplatsen där kriminaltekniker fortfarande arbetar. Vi har också krisstöd till de kollegor som jobbat på platsen och har hand om avspärrningar och liknande. Sedan är det ett stort krisstödspaket som pågår i Malmö kring livvakterna och den personalen som var nära dem, säger Sitéus.

Unga kollegor

Han berättar att de omkomna poliserna har arbetat i flera år med att skydda Lars Vilks.

– Det var unga kollegor, men för att vara livvakt har man ändå ett antal år i tjänst, säger Sintéus.

En följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom vid olyckstillfället. Personalen i den bilen såg inte olyckan, men var framme tidigt och förhörs som vittnen. Även lastbilschauffören har förhörts.

– Vi vet inte vad han berättat, men ja, ett första förhör har kunnat hållas med honom, säger Carina Persson.

Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

Även Trafikverket har inlett en egen utredning för att undersöka om det varit några felaktigheter med vägen eller anläggningen vid platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet