Efter polisens ökade bevakning på E65 mellan Ystad och Malmö har stenkastningen mot danska trafikanter upphört och bara en trafikolycka rapporterats in. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Insatserna mot stenkastning på E65 har gett resultat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen började sin operativa bevakning av E65 mellan Ystad och Malmö i midsommarveckan. Sedan dess har stenkastningen upphört och enligt polisen har även olyckorna minskat på den annars olycksdrabbade sträckan.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford skedde den senaste skarpa stenkastningen mot ett danskt fordon kvällen den 23 juni på E6 i riktning mot brofästet utanför Malmö. Efter den har det inte skett några fler allvarliga händelser.

– Stenkastningen har ju upphört kan man säga. Det har varit några incidenter som varit vanliga stenskott. Men vi kontaktar alla och utreder alla ärenden med en sten inblandad, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Skåne, på måndagen.

Stenkastning mot danskar på E65

”Dämpande effekt”

Polisen vittnar också om att mängden trafikolyckor har minskat – som en följd av den ökade bevakningen.

– Måndagen den 21 juni var vi igång med vårt operativa arbete på E65. Det är en olycksdrabbad sträcka men sedan vi börjat vara där kontinuerligt har vi bara haft en enda olycka. Då ser man också vilken dämpande effekt det är att ha polis plats, säger Ewa-Gun Westford.

Enligt Transportstyrelsens olycksstatistik har det ännu inte rapporterats någon trafikolycka på E65 mellan Ystad och Malmö mellan den 17 juni och den 4 juli i år. Statistiken dras med en viss eftersläpning och kan komma att uppdateras i efterhand inom de närmaste två veckorna.

Motsvarande antal för samma sträcka under samma period förra året ligger dock endast på två trafikolyckor.

Ett 90-tal anmälningar

Sedan i våras har polisen fått in sammanlagt ett 90-tal efteranmälningar om stenkastning mot danskar.

– Några av dem kan vara vanliga stenskott. Vi är medvetna om att det kör mycket tung trafik längs med sträckan, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford, och tillägger:

– Hur det går med utredningsarbetet av stenkastningen behåller vi tills vidare för oss själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet