SVT fikade med publiken. Foto: Firas Razak/SVT

Politik i fokus under valfika i Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan gick turen till Tomelilla när det var dags för valfika – och här kom vår diskussion mycket att handla om politiker som inte håller vad de lovar. Och väljare som ändå fortsätter att rösta på dem.

Det här var vår andra publikfika i Tomelilla. Förra gången handlade det om SVT och våra nyheter. Den här gången om valet och de viktigaste valfrågorna.

Runt bordet går diskussionens vågor höga. Det handlar om vården, om pensionerna, om invandringen, om bostadsbristen. Och så då om de svikna vallöftena. Alla är överens om att det är något som väger tungt när man bestämmer sig för parti.

Val 2018 Skåne

– Jag förstår mig inte på folk. De gnäller på politikerna. Och sen är det val och då röstar de på samma igen. Då får man ju bara mer av samma politik som man gått och gnällt på, säger Hans Jacobsson.

Vården viktig valfråga

Foto: Firas Razak/SVT

Hans viktigaste valfrågor är vården som han inte tycker fungerar. Och pensionerna som aldrig höjs ordentligt fast alla bara lovar hela tiden.

Kent Gustafsson har flera viktiga valfrågor på sin lista, bland annat pensionerna.

– Vi har 200 000 fattigpensionärer i landet som inte har råd att gå till tandläkaren eller hämta ut sina mediciner. Det är inte klokt. Samtidigt tar vi in obegränsat med folk som vi inte ens har koll på, säger han.

Stort missnöje

Han tycker att asylpolitiken är ”åt helvete” och att vårdköerna är ”en skandal”. Vid hans sida sitter Per Gustafsson och lyssnar. Han är Sverigedemokraternas toppnamn inför kommunvalet och gruppledare i fullmäktige. Han säger att han möter ett stort missnöje när han är ute och pratar med väljare. SD är andra största parti i Tomelilla.

Per Gustafsson tror att det kommer att gå bra i valet. Kanske lite ”för bra” som han säger, han tror att det kan bli svårt att hitta folk till alla poster.

– Den största lokala valfrågan är nog bostadsbristen. I dag är det svårt att hitta en hyresrätt i kommunen och det gör det svårt för de unga att flytta hemifrån, säger han.

Det borde satsas mer utanför storstäderna, det är man överens om runt bordet.

– Alla partier säger att de värnar om landsbygden, men det är bara snack, säger han.

– När det kommer till kritan så händer inget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet