Hans Frank (L) är kritisk till Johan Ohlins (SD) agerande till mejlen som skickades till en lärare på Polhemskolan, där Ohlin (SD) menade att läraren bedrev politisk indoktrinering. Foto: SVT/Patrik Cegrini

Kritik mot SD-politiker som anklagade lärare för ”vänsterpropaganda”

Publicerad

Att kommunfullmäktiges ordförande kritiserar en enskild lärare är olämpligt. Det menar Hans Frank (L), 2:e vice ordförande för utbildningsnämnden i Hörby kommun. I förra veckan uppdagades att sverigedemokraten Johan Ohlin anklagade en gymnasielärare i Lund för ”vänsterpropaganda”, efter att läraren beskrivit stormningen av Capitolium som ett försök till statskupp.

– Både som politiker och förälder är det olämpligt, har man synpunkter på en lärare och en lärares undervisning ska man ta kontakt med ledningen på skolan och inte besvära och illa hantera en lärare. Och som politiker tycker jag att det är ännu mer olämpligt att ta sådana kontakter, säger Hans Frank (L).

Johan Ohlin (SD) menade att han gjorde det i egenskap som förälder och inte som politiker, hur ser du på det?

– I det här fallet är det kommunfullmäktiges ordförande och där tycker jag att det ligger ett ännu större ansvar. Man bör verkligen fundera över sin uppgift, man ska inte ta de stegen helt enkelt, säger Hans Frank (L).

Det var via mejl som Johan Ohlin kontaktade sitt barns lärare på Polhemskolan i Lund. Han ansåg att läraren på sina historielektioner indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda och berättade att han kan tänka sig att spela in lektioner i framtiden. Agerandet upplevdes som hotfullt och kritiserades av rektorn på Polhemsskolan.

Kommunalrådet försvarar Ohlin

Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby, håller dock inte med om kritiken mot Johan Ohlin.

”Johan Ohlin agerade utifrån sin roll som förälder. Jag har fortsatt förtroende för Johan i hans roll som politiker”, skriver hon i ett sms.

SVT Nyheter Skåne har också sökt Johan Ohlin (SD) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.