Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det minsta vi kan begära är att all svensk vårdpersonal ska testas för corona”, säger Bjarne Hastrup , ordförande i Ældre Sagen. Foto: TV2 LORRY/JOHAN NILSSON/TT

Rädsla för svensk vårdpersonal på danska äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

200 personer pendlar varje dag från Sverige till Helsingör för att arbeta inom vården på andra sidan sundet. Sverige och Danmarks olika riktlinjer kring coronaviruset skapar nu oro bland äldre i Helsingör.
– De är oroliga för den svenska vårdpersonalen, säger Bjarne Hastrup , ordförande i Ældre Sagen.

Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör flyter på, om än med färre turer. Bland resenärerna finns gott om svenskar som jobbar i vården i Danmark.

– Det ska vara samma regler för alla – oavsett vart man bor. Och de som bor i Sverige och arbetar här ska följa de danska riktlinjerna – även på hemmaplan, säger Bjarne Hastrup, ordförande i Ældre Sagen.

Ældre Sagen är en ideell organisation som arbetar för folkhälsan i Danmark.

”Testa svensk vårdpersonal”

– Det minsta vi kan begära är att all svensk vårdpersonal som arbetar i Helsingör, men bor i Sverige, ska testas för coronaviruset, säger Bjarne Hastrup.

Nu har organisationen skickat ett brev till danska regeringen om skärpta krav för svensk vårdpersonal som arbetar i Danmark.

– Vi har många kunder på äldreboende som är väldigt bekymrade. De är gamla, är i riskgruppen och deras trygghet måste säkras, säger Bjarne Hastrup.

Skillnader över sundet skapar oro

Sveriges och Danmarks coronastrategi skiljer sig åt på flera punkter. I Danmark så får man till exempel befinna sig i sällskap på max tio personer, medan gränsen på folksamlingar i Sverige är 500 personer.

I stort sett alla restauranger och butiker är också stängda i Danmark medan svenskarna fortfarande håller öppet i stor utsträckning.

– Det är helt förståeligt att det finns en oro med tanke på hur stora skillnader det finns mellan Danmark och Sverige, säger Johannes Hecht-Nielsen (V), ordförande i omsorgsnämden i Helsingör.

Enligt Johannes Hect-Nielsen är det är arbetsgivarens ansvar i Helsingör att informera sina svenska medarbetare om att de ska följa de danska direktiven på arbetet – och hemma i Sverige.

Anette Holm är en av de 200 personer som varje dag pendlar till Helsingör för att arbeta inom vården på andra sidan sundet.

– Vissa kollegor är lite oroliga för att jag pendlar från Sverige. Men jag har inte fått några direktiv om hur jag ska förhålla mig till de danska riktlinjerna hemma i Sverige, säger hon.

Skulle det inte vara bra om du fick den informationen?

– Jo, absolut. Jag är en av de som tycker att Sverige inte tar situationen på tillräckligt stort allvar, säger Anette Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet