MALMÖ 2019-06-10 Polis med förstärkningsvapen av typen MP-5 patrullerar utanför Malmö C efter att polis skjutit en man som uppträtt hotfullt. Byggnaden fick i samband med ingripandet utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål. Foto: Johan Nilsson/TT

Rättegången mot bombman på Malmö C flyttas fram

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man som bombhotade Malmö centralstation i somras, ska ha varit allvarligt psykiskt sjuk under själva gärningen – men inte när han undersöktes två månader senare. Nu har Malmö tingsrätt bett Socialstyrelsens rättsliga råd om hjälp, för att kunna besluta om mannen ska dömas till fängelse eller vård.

Det var den 10 juni i år som 44-åringen började skrika att han hade en bomb och skjutvapen i sin väska på Malmö C. Polisen sköt då mannen med tre skott i benen. Centralstationen utrymdes och tågtrafiken stoppades.

Tingsrätten ansåg mannen skyldig till grovt olaga hot och hot mot tjänsteman. Men för att avgöra om han skulle dömas till vård eller fängelse, skickades han på en större rättspsykiatrisk undersökning.

Resultatet visade att 44-åringen var allvarligt sjuk vid själva gärningstillfället, dock inte när han undersöktes. Det har gjort att rättegången som först var planerad till den 13 september, nu skjuts upp, något som tidningen Sydsvenskan var först med att berätta.

Senast den 8 oktober ska Socialstyrelsens rättsliga råd ha kommit in med sitt yttrande om vad de anser om den rättspsykiatriska undersökningen av mannen.

Mannen kommer att bli kvar i häktet tills huvudförhandlingen kan hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man skjuten på Malmö C

Mer i ämnet