Rättegången mot Peter Mangs är nu avslutad. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Rättegången mot Peter Mangs avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot morddömde Peter Mangs i hovrätten. Försvaret lade fram sina slutpläderingar och tryckte mycket på att den tekniska bevisningen mot Mangs är otillräcklig.

På rättegångens sista dag var det analysen från Statens kriminaltekniska laboratorium som fick mycket kritik av försvaret. Åklagarna som lagt ner mer tid på den nu menar att de nu kan styrka att Mangs är skyldig till fler mordförsök än han vad han blev dömd för i somras. 

– Vissa kulor från vissa brottsplatser kan med väldigt stor styrka knytas till hans vapen, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Rättegången mot Mangs

Men försvaret tryckte på att den tekniska bevisningen är otillräcklig. De anser att analysen har för många brister.

– En av svagheterna är att inte samtliga resultat redovisas. Det tycker vi är mycket allvarligt, säger Douglas Norking, försvarsadvokat.

Sedan rättegången började i januari har Peter Mangs hela tiden hävdat att han är oskyldig. Idag var han som vanligt tyst och klädd i vit skjorta.

Åklagaren vill att hovrätten nu tittar på bevisningen som en helhet, och tycker att det är viktigt att de väger in Mangs personlighet.

– Hans beteende att vara, hans sätt att klä ut sig, uppträda, och hans bakomliggande tankar som vi menar är rasistiska. Allt det här ska vägas in, säger Solweig Wollstad.

Men försvaret menar att det inte är straffbart att vara en udda person och vill att Mangs ska släppas på fri fot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet