Maria Landgren är läkemedelschef och vaccinsamordnare i region Skåne. Foto: Patrik Cegrini/SVT

”Ni som är 70-plus får vänta på vaccin”

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas vaccin och de som är 70-plus får vänta på att bli vaccinerade. Region Skåne tvingas prioritera om och ge de med hemtjänst och hemsjukvård fler gånger per dag vaccin när särskilda boenden fått sina doser.

Fokus på dagens presskonferens var senaste läget kring spridningen av covid-19, belastningen för vården och vaccinationsinsatser.

– Antalet positiva fall har minskat kraftigt och det är positivt men vi ligger kvar på en hög nivå, säger Eva Melander.

Coronavirus i Skåne

Hon säger att det är en fortsatt hög smittspridning i hela Skåne. Det är stor påverkan på sjukvården.

Regiondirektör Alf Jönsson är dock hoppfull och säger att vaccinationerna på särskilda boenden sker som planerat.

– Vi ser en svag positiv utveckling, färre testas positivt för covid, och färre covidsjuka behöver intensvivård. Tack alla skåningar för att ni följer de råd vi ger,  säger Alf Jönsson regiondirektör i Skåne.

Brittiska mutationen

– Vi har fortsatt hög provtagning i Skåne och de som bor med en person med covid uppmanas att göra ett test, säger Eva Melander.

Totalt har 765 858 personer i Skåne testats till och med den 24 januari. Fem personer, varav två har en koppling till Storbritannien, har den muterade brittiska versionen av covid-19.

– Det är färre inom sjukvården i Skåne som vårdas för covid men det är inte färre på iva, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne. De iva-patienter som vårdats i andra region har tagits hem till Skåne.

Vaccin saknas

– Sjukhusen är startklara men vi saknar vaccin. Ni som är 70-plus får vänta med att bli vaccinerade, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare. I mars kommer fler doser till Sverige. Några särskilda boenden får vaccin denna vecka och i nästa. De som har hemtjänst och hemsjukvård fler gånger per dag ska sedan prioriteras.

– De som är i 85 år och äldre kommer i nästa grupp. Sjuttioplus ligger i nästa grupp men vi har inget vaccin. Det blir mindre vaccin till personalen, säger Maria Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet