Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen om coronaläget: ”Extremt många positiva fall”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet positiva fall har ökat med 55 procent och 17 000 var smittade förra veckan.

– Det är extremt många positiva fall, säger Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skånes presskonferens.

– Omikron utgör störst del av de smittade just nu och även de som är vaccinerade kan smittas tyvärr, säger Eva Melander.

Smittan sprider sig i alla åldrar och många är hemma på grund av karantän eller VAB.

Fördubblad sjukfrånvaro

Regiondirektör Alf Jönsson kallar också utvecklingen extrem. Sjukfrånvaron har fördubblats inom sjukvården jämfört med den förra smittotoppen och efterfrågan på provtagning har ökat.

– Vi hade tagit höjd för en fördubblad kapacitet. Men vi ökar nu med 30 procent, säger han om provtagningen.

Den höga smittspridningen påverkar sjukvården och den totala belastningen är väldigt hög, enligt Pia Lundbom, som är hälso-och sjukvårdsdirektör.

– Viktigt att man väljer 1177 i första hand när man söker vård för att avlasta den högt belastade sjukvården, säger hon.

Vaccineringsgraden måste upp

Maria Landgren som är läkemedelschef säger att de behöver komma upp i vaccinationsnivå.

– Hittills har 83 % tagit dos 1, 81 % dos 2 och 30 % har tagit dos 3, men vi behöver vaccinera fler. Vi jobbar intensivt med våra mobila team, till exempel rullade vi igång vår vaccinationsbuss igår. Och det är ju bra på många sätt, bland annat för att vi då inte behöver en lokal, säger hon.

Hon berättar att de noga följer diskussionerna om att korta dosintervallet. Ifall det kommer rekommendationer om det så är Region Skåne beredda på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer