Foto: SVT

Region Skåne inför besöksförbud i vården

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelades det att det totala antalet fall av coronasmittade i Skåne är uppe i 98 stycken. 73 av dem har upptäckts bara de senaste två dygnen. Nu stoppar Region Skåne drop-in på vårdcentraler och inför videobesök. Dessutom införs ett generellt besöksförbud i den skånska sjukvården.

Region Skåne stoppar möjligheten att besöka någon anhörig i vården från och med klockan 17 idag.

– Vi måste skydda vården. En åtgärd i det här är att vi inför besöksförbud i våra vårdverksamheter, för att förebygga risken för smittspridning i vården, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Coronavirus i Skåne

Samtidigt stoppar de också möjligheten att besöka vårdcentralerna på drop-in.

– För att förebygga smitta i väntrum kommer primärvården att stänga ner sin drop-inmottagning och istället ersätta det här med bokade besök, fortsätter Eva Melander.

Från och med måndag inför Region Skåne möjlighet till videobesök. Först ut är barnklinikerna och infektionsklinikerna.

– Där kan vi ha videosamtal med våra patienter som befinner sig hemma, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Riktlinjer för vilka som testas kommer ändras

Antalet fall av coronasmittade fortsätter att öka i Skåne. Sedan onsdagen har ytterligare 38 fall konstaterats. Det betyder att antalet smittade skåningar nu är uppe i 98 stycken. Drygt 1400 personer har testats för covid-19.

Enligt Region Skåne är samtliga fall kopplade till utlandsresor. De som hittills testats för covid-19 har alla varit ute och rest eller varit i nära kontakt med dem.

– Vi har gjort ganska stora smittspårningar runt de personerna och de som framförallt blir positiva är nära hushållskontakter. Det handlar om en väldigt nära kontakt som man har i till exempel i en familj, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Än så länge är riktlinjerna att bara de som vistats utomlands erbjuds provtagning för covid-19. Men det kommer troligen att ändras.

– Vi är i ett skifte nu, hittills gäller det om man varit i ett riskområde men det kommer inom väldigt kort att ändras, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Samtidigt kommer de som provtas framöver framförallt att vara de som är svårt sjuka eller läggs in på sjukhus.

Ingen större påverkan på sjukvården

Under pressträffen sa Carl Vigre, beredskapsöverläkare inom Region Skåne, att den skånska sjukvården inte har påverkats i stort och att de har situationen under kontroll.

– Vi betonar att våra medarbetare är vana att hantera smittsjuka sjukdomar, det är inget konstigt att ta hand om våra coronapatienter. Men situationen vi står inför har vi aldrig stått inför tidigare, den förändras otroligt snabbt. Vi måste rita kartan medan vi springer, sa han.

Samtidigt upplever de en brist på bland annat andningsskydd, provtagningspinnar och visir.

– Det blir ett problem om man vill provta frikostligt, sa Eva Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet