Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella pandemiläget. Foto: TT/Johan Nilsson

Region Skåne: ”Träffa inga nya i påsk”

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är på väg. Trots att smittan ökar på många håll så avråder inte Folkhälsomyndigheten från resor.

– Men restriktionerna gäller också över påsken, sa smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Det är inte läge att slappna av under firandet.

Smittan ökar i alla åldersgrupper utom 20-29 år och bland de allra äldsta. Däremot sjunker den bland vårdanställda. Den senaste veckan har drygt 400 skåningar i snitt per dag konstaterats med covid-19.

– Den brittiska mutationen är på väg att ta över och är nu väldigt vanlig, sa smittskyddsläkare Eva Melander.

Coronavirus i Skåne

– Vi har haft enstaka fall av den sydafrikanska mutationen, men det har inte lett till nån smittspridning. Vi har inte fått några inrapporterade fall av den bransilianska varianten i Skåne.

Ingen tredje våg

Men Region Skåne är något avvaktande till att slå fast att en tredje våg av corona sköljer in över Skåne. Man menar att ökningen kan handla om att självprovtagningen ökat.

– Först och främst tror vi att det beror på att symptomfria nära kontakter till bekräftade provfall testar sig, vilket är önskat.

Men läget bevakas noggrant. Just nu vårdas 148 patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen, varav 19 personer ligger på intensivvård.

– Vi får hålla ögonen öppna och följa läget noga. Vi ser än så länge inget ökat tryck i vågen men det kommer först några veckor efter att det blir en ökad samhällsspridning.

”Träffa inga nya personer”

Många undrar hur det ska bli under den stundande påskhelgen. Folkhälsomyndigheten avråder i nuläget inte från resor under påskveckan för att begränsa smittspridningen av covid-19.

– Men vi befinner oss i en sådan situation att vi inte kan slappna av, sa Eva Melander.

– Tittar vi runtom i världen så ökar smittan. De rekommendationer vi gett ligger alltså fast även under påsken. Håll avstånd, både inomhus och utomhus. Umgås i din bubbla och skapa inga nya kontakter. Undvik att gå i affärer och handla själv. Åk inte kollektivt om du inte måste.

Den som tänker sig att resa på påsken ska resa smittsäkert och inte träffa nya människor.

– Det gäller även alla som kommer hit till oss i Skåne. Våra rekommendationer gäller även för dem, sa Eva Melander.

Inte orolig för ökad inresa

Precis före presskonferensen kom beskedet att regeringen lättar på inresereglerna från Danmark. Det gör att det troligen kommer att bli många danskar som reser till Skåne över påsken

– Jag är inte så orolig för det faktiskt, sa Eva Melander.

– Så länge kravet på negativt test ligger kvar så tror jag inte det kommer att påverka så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet