Pia Lundbom är hälso- och sjukvårdsdirektör för region Skåne. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Regionen: ”Skåne värst drabbat i landet”

Uppdaterad
Publicerad

– Läget i vården är mycket, mycket ansträngt.

Det var det kärva beskedet på Region Skånes pressträff. Smittspridningen är hög och läget i Skåne är värst i landet när det gäller inläggningar på sjukhus. Onsdagens coronasiffror visar att antalet inläggningar fortsätter att öka.

– Vaccinet mot covid-19 är årets största och viktigaste händelse, sa regiondirektör Alf Jönsson på pressträffen.

– Det är det som ska göra att vi kan leva lite mer som vanligt. Men vi är inte där än och vi får inte slappna av.

Coronavirus i Skåne

Smittspridningen är fortfarande hög i Skåne. Siffrorna visar en liten ökning av smitta i nordvästra och sydvästra Skåne och en liten minskning i övriga områden. Men smittskyddsläkare Eva Melander betonade att smittan finns överallt och samhällsspridningen är hög.

Läget i den skånska vården är därmed mycket ansträngt. Om man tittar på siffrorna över hur många som vårdas på sjukhus och jämför läget i Skåne med de andra storstadsregionerna, så är läget värst i Skåne, räknat per miljon invånare.

– Vi kan fortfarande öka antalet intensivvårdsplatser. Vi har inte nått max, men det blir svårare och svårare att bygga ut eftersom vi har hög sjukfrånvaro bland personalen, sa Pia Lundbom som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Antal doser är begränsat

Vaccinationen är nu igång i Skåne. De första ställena är Helsingborg och Malmö. Nästa vecka hoppas regionen komma igång med vaccination i bland annat Lund och Kristianstad. Det som bestämmer takten är hur mycket vaccin som levereras. Antalet doser är begränsat nu i början. De som vaccineras först är boende på särskilda boenden och personal som jobbar där.

– I februari kommer vi att kunna gå in i fas 2, det vill säga äldre över 70 år och övrig vårdpersonal, sa Per Hagman som är biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamaordnare.

– Men det kommer att ta tid innan alla prioriterade grupper är vaccinerade. 

”Tacka nej till nyårsfesten”

Gång på gång upprepades att det är inte läge att slappna av.

– Gå inte i affärer om du inte ska köpa mat eller mediciner. Håll inga stora nyårsfester och blir du bjuden så tacka nej, sa Eva Melander.

– Vi måste hålla i och hålla ut. Det är inte läge att träffa nya människor just nu, sa Per Hagman.

Fortsätter öka

Onsdagens siffror från regionen visar att antalet med konstaterad smitta fortsätter att öka snabbt. Den nya siffran är 66 632, vilket är en ökning med 1 844 personer sedan dagen innan. Antalet patienter med covid-19 som vårdas på vårdavdelning är 522, en ökning med elva personer sedan dagen innan. När det gäller antalet med covid som vårdas på intensivvårdsavdelning så är det under onsdagen 56 personer, en ökning med en person sedan dagen innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet