Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Johan Sonesson (M), regionråd samt ordförande i regionstyrelsen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Regionledningen om nya id-kontroller: ”Kommer straffa alla pendlare”

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan lämnade regeringen ett lagförslag om att återinföra id-kontroller vid landets gränser inom kort. Skånes politiker har fått tre dagar på sig att svara. På torsdagen sa samtliga partier nej till förslaget.

– Det är inte så man hanterar en region med 4,4 miljoner invånare, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Den ökande strömmen av flyktingar från Ukraina gör att regeringen vill ha möjlighet att återinföra id-kontroller vid landets gränser från och med den 8 april. Men det är inget förslag som välkomnas av politikerna i Skåne.

– Det är precis som att politikerna i Stockholm inte har lärt sig och förstått nånting om hur det ser ut i Skåne, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Han påpekar att Öresund är en arbetsmarknadsregion där folk pendlar mellan Sverige och Danmark.

”Uppåt väggarna”

Lagen föreslås gälla i tre år och skulle ge regeringen möjlighet att ”vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet införa id-kontroller vid resor med bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige från utlandet, i syfte att upprätthålla lag och ordning eller skydda den nationella säkerheten”.

– Det tycker jag är helt uppåt väggarna. Det finns olika fall i EU-domstolen som visar att man inte får lägga över id-kontroller på transportörer på det sättet, säger Carl-Johan Sonesson (M), till SVT Nyheter Skåne på torsdagen.

Han anser att det här är polisiära frågor och att det är dåligt att låta tågvärdar och biljettkontrollanter sköta kontrollen av flyktingar och personer som eventuellt skulle kunna utgöra säkerhetshot. Han menar att det står inte i deras arbetsbeskrivning.

”Helt orimligt”

Men kan det inte finnas en poäng med att ha koll på vilka som kommer in i landet?

– Om staten vill ha koll på vilka som kommer in i landet, får staten själv göra det med sina polisiära resurser. Då får de ha en ordinarie gränskontroll i så fall. Men att lägga över det på kollektivtrafikpersonal. Det är helt orimligt, säger regionstyrelsens ordförande.

Han menar att förslaget strider mot den fria rörligheten inom EU och att kontroller ska ske vid EU:s yttre gräns.

– Att straffa alla som pendlar varje dag att de på Kastrup ska gå av och på igen för att visa sitt id-kort. Det är inte så man hanterar en region med 4,4 miljoner invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet