Gilbert Tribo (L) regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: Therese Kjellsson

Gilbert Tribo (L) reste till Norge över nyår – ”Vi firade i ensamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Skånes ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden spenderade nyår i Norge tillsammans med sin flickvän trots avrådan om icke-nödvändiga resor. Gilbert Tribo (L) menar att han följt alla restriktioner som gäller och anser inte att förtroendet för honom kommer att skadas.

Han skriver själv om resan på sociala medier och menar han har gjort det så pass ansvarsfullt som är möjligt:

– Vi åkte dit och firade nyår i vår ensamhet. Vi reste i egen bil, hade all mat med oss, stannade endast för att äta i bilen och stannade bara för att gå på toaletten. Sen var vi ensamma i stugan i Norge.

Den skånska sjukvården är hårt ansatt och du är högst ansvarig, var det verkligen läge att resa bort då?

– Jag har haft daglig kontakt med mina chefstjänstemän och haft full kontroll på läget. Men även en politiker som jobbat hårt och tufft behöver ha ledigt ibland precis som våra medarbetare. Det har varit en mycket tuff period och det kommer det att fortsätta att vara. Jag tog ett par dagar ledigt då jag försökte koppla av och det tror jag människor har full förståelse för.

Krävde gränsstängning

Gilbert Tribo (L) var i december drivande i frågan att stänga gränsen till Danmark, vilket regeringen hastigt införde den 22 december. Samtliga utländska resenärer som kommer från Danmark stoppas vid gränsen, vilket fick danskar med stugor i Sverige att protestera.

Du har varit emot att danskar kommer till Skåne, rimmar inte det lite illa när du själv åker till Norge?

– Jag har varit emot att danskar kommer till Skåne för att nöjesshoppa. Jag har också sagt att danskar som kommer till Skåne för att de har fastigheter här får gärna komma om de följer de rekommendationer och restriktioner som gäller.

Tror du att ditt förtroende på något sätt är skadat på grund av det här?

– Det är just därför jag har varit öppen med det och skrev det här inlägget. Det är en förtroendebransch och jag vill spela med öppna kort, så här har vi tänkt och så här har jag resonerat. Och också att jag har följt alla restriktioner och rekommendationer. Jag tror att människor kommer att ha fortsatt stort förtroende för mig och de synpunkter jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.