Tullen har upptäckt ett nytt sätt att smuggla hundar. Istället för att transportera valpar, försöktesmugglarna istället att föra in dräktiga tikar. Foto: Tullen

Smugglare stoppades med dräktiga tikar vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket stoppade rekordmånga hundar från att komma in i Sverige under 2022. Många flyktingar från Ukraina hade med sig sina hundar och det driver upp statistiken. Men tullen har också upptäckt ett nytt cyniskt smuggelsätt – att föra in dräktiga tikar.

Texten har uppdaterats sedan hovrätten rivit upp en fällande dom i tingsrätten. Se under nedre bilden i artikeln.

Förra året hindrades 552 hundar från att komma in i Sverige. Det är 29 fler än 2021, men det är inte smugglingen som ökat. 114 av hundarna kom med flyktingar från Ukraina. De ukrainska hundarna som saknade vaccinationspass och andra handlingar sattes i hemkarantän för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar.

Hundarna avlivades

Antalet smuggelhundar minskade alltså, men tullen upptäckte ett nytt sätt att få in valpar i landet. Istället för att transportera valparna försökte smugglarna istället ta in dräktiga tikar.

Samtliga dräktiga tikar som smugglarna försökte ta in i Sverige avlivades efter beslut av Jordbruksverket. Foto: Tullen

I augusti stoppades en bil vid Öresundsbron. I bagaget hittade tullen burar med fem hundar, ett par av dem synbart dräktiga. Föraren hävdade att han skulle besöka en vän i Stockholm och sen åka med sina hundar tillbaka till Ungern. Men eftersom hundpassen inte var giltiga och han inte visste namnen på hundarna blev han istället gripen misstänkt för grov smuggling, ett brott som ger fängelse i sex till nio månader.

Malmö tingsrätt tyckte dock inte att smugglingen var grov, utan dömde till tre månaders fängelse. De fem hundarna, som samtliga var dräktiga, avlivades senare efter beslut av Jordbruksverket.

Nya smuggelvägar

– Visst kan man tycka att det är lite märkligt att mannen inte dömdes för grov smuggling med tanke på den cyniska hanteringen av de fem dräktiga hundarna. men man får vara nöjd med att han ändå dömdes till fängelse, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

De här valparna hittades i en skåpbil vid Lernacken. Föraren dömdes till sex månaders fängelse i tingsrätten, men friades av hovrätten. Rätten ansåg att åklagaren inte bevisat att valparna inte blivit rabiesvacinerade. Foto: Tullen

I Skåne stoppades förra året fler hundar i Helsingborg, medan det var färre i Trelleborg, Ystad och vid Öresundsbron jämfört med året innan. Valparna på bilden här ovan fanns i en bil som stoppades vid Lernacken. Tullen beslutade om avlivning eftersom man ansåg att valparnas dokumentation inte räckte och att det rörde sig om smuggelhundar.

Tingsrätten dömde föraren till sex månaders fängelse, men hovrätten rev upp domen och friade mannen. Rätten ansåg inte att åklagaren hade bevisat att valparna inte blivit rabiesvaccinerade.

Förra året konstaterade Ekobrottsmyndigheten i en rapport att hundsmuggling numera är knuten till organiserad brottslighet. Så här rapporterade vi då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverket ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella och att köparna är beredda att chansa. Valparna kan vara allvarligt sjuka i exempelvis rabies men har fått falska vaccinpass. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.