Foto: Johan Nilsson/TT

Högsta elpriserna i Skåne på över tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen förväntas el-priserna slå rekord i norra Sverige, vilket också kommer att påverka den södra delen av landet.

– Ju mer det stiger i norr, desto mer slår det mot södra Sverige då vi importerar el från norr, säger Johan Sigvardsson, elprisexpert på Blixia.

Medelpriset i Skåne förväntas att ligga på 3,90 kronor per kilowattimme (kWh). Mellan klockan 17 och 18 förväntas det att ligga på 5,45 kronor. Det är det dyraste priset sedan mitten av augusti.

Johan Sigvardsson, elprisexpert på Blixia, säger att det finns flera förklaringar till varför elpriset stiger igen just nu.

Elpriserna i Skåne

– Det har varit ganska milt väder ett tag, men nu blir det kallare. Och i Tyskland blåser det väldigt lite, vilket kommer att påverka södra Sverige.

I norra Sverige, elprisområde 1 och 2, bildas just nu is i älvarna. Detta gör att vattenkraften blir reducerad, något som också påverkar priset i södra Sverige.

Utöver priserna ovan tillkommer elbolagens påslag, skatter, moms och elnätsavgift.

Se i video nedan hur du kan sänka din elkostnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Sandberg/TT & Lars Hedberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet