”I vårt fall blev en lägenhet förstörd”, säger Magnus Ericsson, ordförande i bostadsrättsföreningen. Foto: Firas Razak

Renoveringskaoset fick föreningen att sätta stopp – ”Ute efter att tjäna pengar”

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka och en igenbyggd vindslucka som inte fick blockeras – spekulationsköpet på Sankt Knut i Malmö blev en cirkus enligt bostadsrättsföreningen.

– Vi vill aldrig mer uppleva något liknande, säger Magnus Ericsson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

En bostadsaffär på Sankt Knut i Malmö ledde till ändrade rutiner för bostadsrättsföreningen och trots att det gått tre år sedan renoveringen pågick minns styrelsen händelseförloppet tydligt.

– Det började med att han skulle renovera ett badrum och då började det läcka vatten till grannen under. Och när lägenheten sen såldes fick köparen bekosta en del av ett nytt badrum eftersom där var så många brister, säger Magnus Ericsson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Toppmäklaren i Malmö

En man som vi kallar för ”Mikael” köpte lägenheten 2017 och lånet för bostaden stod på en annan man, som vi kallar för ”Lars”. Direkt efter att köpet gått igenom började ”Mikael” att inreda en vind.

– Och då byggde han för hela uppstigningsluckan i taket och det handlar ju om utrymningsvägar och lagar och regler, säger Magnus Ericsson.

”En härva av personer”

När ”Mikael” köpte lägenheten kände de igen namnet på den som stod på bolånet – ”Lars”. ”Lars” köpte nämligen en annan lägenhet ett år tidigare som han bara ägde några månader. Enligt bostadsrättsföreningen var även det en spekulationsaffär och ”Lars” bodde aldrig i bostaden.

– Det är tydligt att det finns en härva av personer som sysslar med detta och ibland byter de plats, säger Magnus Ericsson.

Den bristande renoveringen 2017 ledde till att bostadsrättsföreningen helt ändrade sina rutiner.

– Det var ingen som ville vara med om detta igen så därför har vi numera en rutin som är döpt efter ”Mikael”.

”De vill bara tjäna pengar”

Ett krav för att bli medlem i föreningen är nu att varje person måste ange att de tänker bo i lägenheten och ett formulär har utformats som stöd för denna rutin.

Spekulationsköp är inte olagligt – varför är ni emot det i er förening?

– Dessa personer är bara ute efter att tjäna pengar och renoveringen ska gå snabbt. Och i vårt fall blev en lägenhet helt förstörd, säger Magnus Ericsson.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat ”Mikael” och ”Lars” för att ställa frågor om bostadsaffärerna. ”Mikael” återkommer inte med svar på våra frågor men ”Lars” skriver i ett mejl att han inte fått klagomål från köpare.

Se mer om ”Mikael” och ”Lars” andra bostadsaffärer – och kopplingen till toppmäklaren på Bjurfors – här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet