Enligt presschef Fredrik Bengtsson vill Migrationsverket utreda möjligheten att göra Rinkabyfältet till asylboende. Foto: SVT/Migrationsverket

Försvaret: Besked om Rinkabyfältet denna vecka

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kommer inom kort att ge besked om Rinkabyfältet utanför Kristianstad kan användas som flyktingförläggning.

– Jag räknar med att vi tar beslut i slutet av denna vecka, säger Philip Simon, Försvarsmaktens presschef.

Migrationsverkets Region Syd vill använda Rinkabyfältet för 10.000 platser i beredskap till asylsökande.

– Vi har gått ut med en framställan till Försvarsmakten om vi eventuellt kan använda oss av Rinkabyfältet. Vi vill ha en beredskap ifall det skulle behövas och det är viktigt att vi tänker i andra lösningar än de vi har idag, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Enklare hus

Enligt Migrationsverket handlar det i så fall om så kallade prefabhus, förproducerade enklare hus med bra standard.

– I Europa har liknande hus använts vid naturkatastrofer, säger Fredrik Bengtsson.

– Jag vill understryka att inga beslut är fattade ännu men vi söker brett för att kunna ha en beredskap om det fortsätter komma väldigt många asylsökande till Sverige.

Även i Stockholm

Förutom Rinkabyfältet utreder även Migrationsverket ett liknande område utanför Stockholm.

– Framför allt inriktar vi oss på att hitta färdiga boenden för de asylsökande, men vi måste också ha en beredskap om utvecklingen fortsätter. Vi undersöker förutsättningslöst alla möjligheter som finns just nu, avslutar presschef Fredrik Bengtsson.

Militär verksamhet

Om Rinkabyfältet ska upplåtas för asylsökande måste det fungera med övrig verksamhet, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

– Vi har militär verksamhet i området och den kommet att intensifieras nästa år. Vi tittar på om vi kan hitta en lösning. Det finns ju flera sätt att skära en tårta, kontaterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer