Risk för pojkar att fastna i missbruk och kriminalitet

Publicerad

De två pojkar som försvann efter väktaringripandet på Malmö central är fortfarande spårlöst borta. I Gomorron Sverige diskuterade polisen Christian Frödén och Stadsmissionens Marika Markovits vad som kan ha hänt pojkarna.

– Det kan ha hänt de här killarna vad som helst, det är en extremt utsatt grupp. Vi ser tecken på gatunivå att det kan finnas andra människor bakom som styr de här killarna, säger Stockholmspolisen Christian Frödén. Han betonar samtidigt att det är vad han ser i Stockholm och inte behöver vara signifikativt för just Malmöpojkarna.

Det finns risk för att de fastnar i missbruk och kriminalitet, säger han.

Ingripande mot nioåring

Vad hade hänt om det var svenska pojkar, hade vi låtit dem vara försvunna då?

– Nej det hade vi inte. Missing People hade varit igång. Inom polisen hade vi dragit igång ett sök senast 24 timmar efter försvinnandet, säger Christian Frödén.

Marika Markovits på Stockholms stadsmission säger att ansvaret borde ligga på den kommun som tagit emot pojkarna.

– Där ska vara en ställföreträdande vårdnadshavare utsedd, och det ska finnas en godman. Och de ska göra en polisanmälan om barnet försvunnit. Men vi ser rent praktiskt att det fallerar, framför allt uppföljningen, säger hon.

– Det finns en skyldighet att leta efter dem, men jag tror att många myndigheter lutar sig mot att den här gruppen är rörliga i sig själva, säger Christian Frödén.

Sedan i onsdags letar polisen i Skåne efter de försvunna pojkarna.

– När vi fick reda på att pojkarna försvunnit gick vi ut med ett allanrop till polisen i närområdet, men nu finns risken att de rört på sig och därför letar vi nu efter dem i hela Skåne, sa Mats Karlsson biträdande polisområdeschef i Malmö till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet