Kammaråklagare Henrik Nordquist har krävt att ungdomarna ska betala för skadorna som kan uppgå till närmare tio miljoner kronor. En av ungdomarna som deltog i upploppet var bara 13 år vid tillfället. Foto: Polisen/SVT

Fem ungdomar döms efter upplopp i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tingsrätt dömer en 19-åring till två år och sex månaders fängelse, en 16 åring döms till sluten ungdomsvård och tre ungdomar döms till ungdomsövervakning. Två av de åtalade ungdomarna frias helt.

Upploppet ägde rum efter Salwan Momikas koranbränning på Värnhemstorget i Malmö den 3 september 2023.

Samma kväll samlades hundratals personer på Rosengård i protest mot koranbränningen och det utvecklades till ett våldsamt upplopp under kvällen och natten.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

”Syftet med agerandena på Rosengård var att locka dit poliser och sedan angripa dem. Utredningen i målet visar att poliser som rörde sig i området möttes av omfattande stenkastning och brinnande bilar”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tre av ungdomarna som gjort sig skyldiga till mordbrand blir solidariskt skadeståndsskyldiga med närmare 700 000 kronor och två av dem med ytterligare 700 000 kronor, enligt domen.

Skador för närmare tio miljoner

Upprorsmakarna kastade sten mot polisbilar, brände privatpersoners bilar och satte eld på ett garage.

Enligt kammaråklagare Henrik Nordquist kan slutnotan för skadorna närma sig tio miljoner kronor.

Han krävde att de sju åtalade solidariskt skulle betala kostnaden för skadorna tillsammans med en nu 14-årig pojke. Han var bara 13 år när upploppet ägde rum och för ung för att åtalas men skuldfrågan i hans fall prövades i tingsrätten genom så kallad bevistalan.

Kräver fängelse för den äldste

Bara en av de åtalade är över 18 år. Han nekar till brott. För hans del yrkade åklagaren på 3,5 års fängelse.

Tre av de åtalade har erkänt delaktighet i delar av förloppet. Övriga nekar.

Några av ungdomarna har anknytning till bostadsområdet Rosengård men merparten kommer utifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdagen kommer domen mot sju ungdomar som stått inför rätta för att bland annat ha kastat en stor mängd sten och satt eld på bilar och soprum under upploppen på Rosengård efter koranbränningen i september. Foto: Polisens förundersökning

Vad är bevistalan?

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd.

Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren ändå begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan.

Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet