Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju ungdomar som var mellan 15 och 18 år åtalas för att bland annat ha kastat stenar mot polis under de våldsamma upploppen på Rosengård efter koranbränningen i Malmö i september 2023. Foto: Polisens förundersökning

Här kastas ett halvt ton sten mot polisen i Malmöupplopp

Publicerad

Minst ett halvt ton sten beräknas ha kastats mot polisen under de våldsamma upploppen på Rosengård i september. Nu kommer sju ungdomar ställas inför rätta efter att polisen gått igenom filmmaterial från bland annat övervakningskameror.

Den 3 september brände Salwan Momika en koran på Värnhemstorget i Malmö. Samma kväll samlades hundratals personer på Rosengård, där flera personer senare startade ett våldsamt upplopp.

I polisutredningen har bilder från övervakningskameror, polisens egna kameror och bilder på sociala medier använts för att kartlägga vilka som deltog i upploppet.

Hittills har polisen identifierat sju ungdomar som då var mellan 15 och 18 år och som nu ställs inför rätta för att bland annat ha satt eld på soprum och bilar, samt kastat en stor mängd sten mot polisfordon.

– Jag menar att kasta sten mot andra människor är förenat med livsfara, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

”Lämnades i gärningsmännens händer”

– Minst ett halv ton stenar kastades mot polis och det uppstod skador på polisbilar för 700 000 kronor. Som tur var kom ingen polis till skada, säger Henrik Nordquist.

Polisen fick till slut lämna platsen, vilket åklagaren beskriver ledde till att området blev lämnat ”i gärningsmännens händer”.

Flera som deltog i upploppen är yngre än femton år . Åklagaren har väckt en så kallad bevistalan mot en pojke som då bara var 13 år.

Skador för minst en miljon kronor

De sju ungdomarna är åtalade för bland annat grovt blåljussabotage och mordbrand.

Några förnekar brott medan andra erkänner.

Om de åtalade fälls kan de bli skyldiga att betala för skador på både fordon och byggnader. Kostnaderna uppgår till minst en miljon kronor.

Detta har hänt

Den 3 september 2023 brände Salwan Momika en koran på Värnhemstorget i Malmö. Under tumultet som uppstod greps tre personer.

Samma kväll samlades hundratals personer på Rosengård i Malmö för att protestera mot koranbränningen.

Ett flertal personer bedöms ha deltagit i det som utvecklades till ett våldsamt upplopp samma kväll och natt.

Upploppsmakarna satte upp barrikader, släpade ut fordon och satte eld på dem och kastade sten mot polisen.

Bland annat brandskadades en byggnad tillhörande en förskola.

Räddningstjänst som var där för att släcka bränderna fick i flera fall avbryta och lämna platsen.

Sju unga män och pojkar, mellan 15 och 18 år, åtalas i december 2023 i det första rättsfallet efter upploppen. Flera av de åtalade bedöms av åklagaren ha haft en pådrivande roll i upploppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.