Foto: Fritz Schibli

Så mycket kan rivningen av lägret kosta

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad vet ännu inte exakt hur mycket borttagandet av Sorgenfrilägret kommer kosta, men uppskattar kostnaden till 1-2,5 miljoner kronor.

Rivningen och tömningen av EU-migranternas boplats i Malmö pågår för fullt. Stora grävmaskiner schaktar bort det som migranterna lämnat efter sig. Allt sorteras och slängs i stora containrar som sedan skickas till sopstationen i Malmö.

– Vi vet vet inte ännu hur mycket det här kommer kosta men det kan röra sig om 1-2,5 miljoner kronor. Av den summan ska ju fastighetsägaren sedan betala 375 000 kronor, säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö, till SVT Nyheter Malmö.

Migrantlägret i Malmö

Allt måste gås igenom

Efter att alla saker sorterats, fylls olika containrar med brännbart avfall, gammal elektronik och farligt avfall. Flera containrar har redan gått till Sysav.

– Arbetet går framåt, alla har jobbat på. En tredjedel av lägret är undanröjt nu i alla fall. De har gått igenom alla skjul för att se att inget av värde glömts kvar. De har hittat en gitarr och ett hockeyspel, som vi tagit hand om, säger miljöförvaltningens chef Jeanette Silow.

Ett liv i misär

Malmö stad räknar med att allt ska vara städat och platsen återställd senast imorgon torsdag kväll.

– Om man bara ser alla dessa högar med bråte, är det svårt att tänka sig att de här människorna har kunnat leva här under så svåra förhållanden. Här är mängder av hushållssopor, skräp och avföring. De har verkligen levt i misär här, säger Jeanette Silow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet