Röda korset flyttar sin volontärverksamhet till Hyllie i Malmö. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT /

Röda korset flyttar till Hyllie

Uppdaterad
Publicerad
Röda Korset är djupt oroade över situationen som uppstått på Malmömässan vid Hyllie i Malmö. Nu flyttas volontärverksamheten dit.

Stundtals väntar 700 flyktingar på att registrera sina asylansökningar i Malmömässan vid Hyllie station, som är första stopp efter Öresundsbron.

Lasse Lähnn, insatsledare för flyktingskrisen på Röda Korset i Malmö, säger att situationen inte är bra. Hjälporganisationen flyttar kommande helg sin verksamhet från Posthusplatsen utanför Malmö C till mässlokalen vid Hyllie.

– Miljön är inte bra, lokalerna är inte ämnade för att man ska tillbringa sin väntetid på det viset där. Vi måste hjälpas åt för att göra situationen drägligare, säger Lasse Lähn.

Bättre än parkeringsplats

Lasse Lähnn säger att mässlokalen trots allt är bättre än Migrationsvekets parkeringsplats vid Jägerro.

– Här är människor trots allt inomhus och det fixas fram mat.

Hur reagerade ni på att flyktingar tvingas övernatta utomhus?

– Det ska inte vara så. Vår fasta ståndpunkt är att ingen ska riskera att stå utan tak över huvudet. Vi är övertygade om att Sverige fortfarande har möjlighet att klara den här situationen, säger Lasse Lähn.

Hur ser ni på myndigheternas insats?

– Myndigheterna har förstått allvaret på alla nivåer, det är vår definitiva uppfattning. Migrationsverket är fruktansvärt hårt ansatta. Vi kritiserar inte deras insats, men uppdraget just nu är övermäktigt.

Hur ser ni på ansvarsfördelningen mellan Migrationsverket och kommunen?

– Till syende och sist är det kommunen som måste ta ett ansvar inom sina gränser när andra myndigheter inte orkar med. Men i extremsituationer som den här så hjälps alla åt. säger Lasse Lähn.

Organisationen ”Refugees Welcome” kommer framöver att driva volontärverksamheten på Posthusplatsen vid Malmö central.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet