Firas Razak, fotograf, Ylva Esping, Natalie Medic och Tove Hansson, reportrar. Längst till höger redaktören Helena Petersen Schön. Foto: Ghaith Jalawi

Så jobbade vi med granskningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne och Helsingborg skapade ett konto på nätforum där vi utgav oss för att vara en 14-årig flicka. Sedan konfronterade vi några av de män som tog sexuella kontakter med ”Sara”. Här berättar vi om våra arbetsmetoder och svarar på frågor om hur vi jobbat.

Efter att SVT Nyheter Helsingborgs reporter Natalie Medic följt flera rättsfall om sexbrott mot barn bestämde hon sig för att undersöka fenomenet. Hon ville se hur vanligt det var att vuxna tog sexulla kontakter med barn och hur processen kunde se ut. I mars skapade hon därför ett konto på sajten kamrat.com och i appen kik, där hon utgav sig för att vara en 14-årig flicka vid namn Sara, bosatt i Helsingborg.

Under ”frågor och svar” längre ned kan du läsa om hur vi arbetar under dold identitet.  

”Sara” fick snabbt många meddelanden, majoriteten från män. Vissa besvarades, andra inte. ”Sara” startade inga konversationer på eget initiativ och gav inga sexuella inviter.  

Kontot hölls inte aktivt hela tiden utan pausades under sommaren. Sammantaget var vi mer eller mindre aktiva som ”Sara” under ungefär tre månaders tid.  

Under granskningen kopplades ytterligare två reportrar in för att systematisera kontakterna och kartlägga männen. 

Efter ett tag valde vi ut ett antal av de män som hade begått sexbrott mot ”Sara” om hon hade varit en verklig person. Vi valde dem på olika grunder: till exempel för att vi misstänkte att personen bakom kontot jobbade i en skola eller för att personen uppgav att han tidigare begått övergrepp mot flickor.  

En av de män vi identifierade visade sig ha uppgett sitt riktiga namn. Övriga gick under falsk identitet med påhittade namn och åldrar. Flera av dem sa att de var yngre än vad de är och många använde bilder som föreställde andra personer, som till exempel tagits från bloggar och hemsidor. 

Vi identifierade männen genom ett researcharbete där vi byggde en systematisk kartläggning med hjälp av nätresearch, offentliga och anonyma källor och andra journalistiska arbetsmetoder. 

Därefter valde vi att konfrontera några av dem för att fråga varför de tar sexuella kontakter med barn. Vid dessa konfrontationer filmade vi, i några fall öppet och i några fall dolt. Vi har i efterhand berättat det för de män som inte såg det under intervjun.  

Frågor och svar 

FRÅGA: Varför är männen maskade och anonyma? 

SVAR: Generellt värnas den enskildes privatliv väldigt högt. De män vi konfronterat har inte någon offentlig ställning till den grad att det skulle kunna anses väga högre än det skyddet. 

FRÅGA: Varför namnges inte politikern?  

SVAR: Mannen är förvisso politiker och sitter i en nämnd sedan många år, men han står långt ner på partiets lista och vi har bedömt att han inte är på den nivå att en namngivning vore aktuell. Eftersom mannen hålls anonym anger vi heller inte vilket parti han är aktiv inom.

FRÅGA: Är arbetsmetoden brottsprovokation?  

SVAR: Nej, eftersom ”Sara” inte är en riktig person har männen inte begått något brott. 

FRÅGA: Anmäls männen till polisen? 

SVAR: Nej, vi lämnar inte vidare några uppgifter till polisen. För det första har inget brott begåtts då ”Sara” inte finns på riktigt, och för det andra för att det inte är vår uppgift som journalister. Vi får enligt lag inte heller lämna ut källskyddat material. En journalist måste endast kontakta polis i det fall någons liv hotas.  

FRÅGA: Varför skapade ni konton just på kamrat.com och kik?  

SVAR: Vi valde forumen för att vi stött på dem i ett antal aktuella rättsfall. Vi vill inte lägga fokus på enskilda sajter eller appar, utan på fenomenet i sig. Flera av de personer vi intervjuat säger att förövarna finns där barnen finns, och var det är förändrar sig hela tiden.  

FRÅGA: Användes dold kamera vid inspelningen?  

SVAR: Vi har använt en dold kamera som back up, eftersom vi inte varit säkra på att kunna filma med vanlig kamera. Vi är väldigt restriktiva med att använda dold kamera. Alla män som vi filmat i inslagen vet om att så skett.  

FRÅGA: Varför har ni använt dold identitet? 

Vi är mycket restriktiva med att i vårt arbete inte vara öppna med att vi är journalister. Det är enbart när det finns ett stort oavvisligt allmänintresse och om det är enda sättet att få fram informationen som vi använder dold identitet.

Här kan du läsa SVT:s publiceringsregler där det finns mer information om hur vi resonerar kring respekten för privatlivet och hur vi använder dold kamera.

HÖR AV DIG!

Har du andra frågor? Maila oss på skane@svt.se, kontakta oss via sociala medier: facebook eller twitter eller ring oss på 040-22 23 23.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet