All tågtrafik över Öresundsbron ställs in om den varslande strejken blir verklighet under torsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tågstrejken uppskjuten – nytt varsel på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen tågstrejk idag. Under förmiddagen kom Seko med beskedet att strejken skjuts upp. Blir det ingen överenskommelse blir det istället strejk på måndag klockan 15.

Fackförbundet Sekos strejk planerades att genomföras i tre steg.

I det första steget, som planerades till torsdagen klockan 15, var det framför allt Skåne som skulle drabbas.

Hade strejken blivit verklighet hade omkring 200 medlemmar runt om i landet tagits ut i strejk. I Malmö handlade det om 80 av totalt 100 lokförare hos företaget Transdev som kör Öresundstågen till och från Köpenhamn.

Nytt varsel

Medlare är inkopplade och nu meddelar alltså Seko att man skjuter upp strejken till måndag klockan 15.

Strejken handlar om att facket inte accepterar att arbetsgivaren ska kunna göra schemaändringar så sent som dagen före ett arbetspass. Seko vill ha längre framförhållning för sina medlemmar och kräver att arbetsgivaren ska behöva godkännande för schemaändringar som görs med mindre än två veckors framförhållning..

Skånetrafiken: Tågen går som vanligt

Enligt Skånetrafiken kommer tågen mellan Malmö och Köpenhamn åka som vanligt under torsdagseftermiddagen.

– Vi har inte hunnit ställa in tåg ännu. Trafiken kan flyta på som vanligt, säger Anders Engzell, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Hur förbereder ni er för ett eventuellt varsel om strejk på måndag istället?

– Det är svårt att svara på. Vi förbereder oss på samma sätt som vi gör nu men det ger oss lite mer tid att förbereda. Vi koncentrerar oss på att köra trafiken så att de som ska åka ska komma fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Du kan få ett schema som ändras dagen innan, säger Max Åkerberg. Foto: Linda Ekström/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.