Så påverkas Region Skåne av kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Budgetkaoset på riksnivå påverkar även Region Skåne.

– Mycket är oklart, och risken finns att osäkerheten finns kvar även på måndag när vi röstar om regionens budget, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelseordförande.

Region Skånes styre räknade med statsbidrag på 260 miljoner kronor i sin budget, som bland annat bidrog till att de ansåg att de inte behövde infria löftet om höjd regionskatt.

De pengarna kan jämföras med S och MPs hela satsning på reformer för sjukhusen och primärvården för sammanlagt 154 miljoner.

Budgeten i Region Skåne

Men igår röstades regerings budget ned, och Alliansens förslag är det som kommer att gälla i Sverige.

– Statsbidragen till regionerna kommer helt klart att förändras i och med det, men exakt hur vet vi inte ännu, säger Derk de Beer, ekonom på SKL.

Oklart hur det påverkar

Just nu räknas det för fullt på förvaltningen hur budgetkrisen på riksplanet påverkar Region Skåne.

Regionstyret har räknat med 260 miljoner kronor i statsbidrag, som på onsdagseftermiddagen försvann i ett svep. För dem pengarna planerade regionstyret satsningar på sjukvårdspersonal för 153 miljoner, 100 miljoner till sjukhusen och 35 miljoner till psykiatri, bland annat.

– Mycket är oklart, och risken finns att osäkerheten finns kvar på måndag när vi röstar om budgeten i regionen, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Olika sorteras statsbidrag

Men exakt hur de olika budgetarna påverkar är oklart. Bland annat har regeringen en så kallad professionsmiljard till region och landsting, vilket inte finns med i Alliansens budget. Men å andra sidan har de en kömiljard.

– Som det ser ut i dagsläget handlar det inte om några större förändringar, men det kan förändras. Som det ser ut just nu verkar det som att de olika sorters statsbidragen tar ut varandra i totalerna, vilket innebär ytterst marginella förändringar, säger Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör på Region Skåne.

Att det finns en osäkerhet kring hur mycket regionen har att röra sig med innebär också att budgetomröstningen under måndagen kan påverkas.

– Risken finns att vår budget röstas ned, men om SD beter sig parlamentariskt normalt så får vi igenom vår budget. Men klart är att SD har samma makt i regionen som på riksplan, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Skåne

Mer i ämnet