Initiativet att göra Möllevången till en tryggare plats inleds i höst. Foto: TT

Så ska Möllevången bli ett tryggare område

Uppdaterad
Publicerad

Knarkhandel, nedskräpning och en upplevd otrygghet har präglat Möllevången länge. Men nu ska ett framgångsrikt samarbete, som använts på Seved i Malmö, tillämpas.

Möllevången/Rådmansvången ska bli ett tryggare och renare område. Det är syftet med samverkansprojektet BID (boende, integration och dialog) där Malmö stad tillsammans med fastighetsägare och polis ska öka tryggheten.

Modellen har tidigare använts med lyckat resultat på Sofielund i Malmö, och i flera områden i Stockholm och Göteborg.

– Vi ser att behovet är störst på Möllevången. Det är ett problematiskt område och vi behöver ta ett ordentligt grepp för att skapa trygghet där, säger Andreas Schönström (S), trafiknämndens ordförande.

Förslaget, som klubbades igenom i tekniska nämnden i sommar, har fått en halv miljon kronor i finansiering.

Ta tillbaka området

Hjalmar Falck, utvecklingsledare för BID Sofielund, förklarar att mycket ligger i att fastighetsägare ska ta sitt ansvar och se till att det är rent och snyggt i bostadshusen. Man kommer att se över allmänna ytor som källarutrymmen, vindar, belysning och gårdar.

– På sikt vill vi även aktivera boende i området. Anledningen till att det här lyckats i Sofielund är att både boende och fastighetsägare har skapat ett förändringstryck underifrån. Tanken är att de boende ska ta tillbaka sitt bostadsområde från de som skapar otrygghet där, säger Hjalmar Falck.

Möllevången ska dessutom bli renare. Städpatruller som gjort gatorna rena i Sofielund kommer nu till Möllevången.

Många brott

Enligt Freddy Nilsson, kommunpolis i området, sker en stor del av de brott som begås i Malmö just omkring Möllevången-Södervärn-Folkets Park.

– Tittar man i våra trygghetsmätningar så är Möllevången ett av de områdena där boende upplever sig som mest otrygga, säger han.

Kriminella från hela staden

Freddy Nilsson menar att det centrala läget är en av anledningarna till att narkotikahandeln är mer utbredd där.

– Möllevången är lite av en knutpunkt tillsammans med Triangelstationen. Många av de kriminella som är verksamma där kommer dit från hela staden, säger Freddy Nilsson.

I Sofielund har brottsligheten enligt polisen minskat kraftigt sedan modellen infördes och den upplevda tryggheten har ökat.

– Brottsligheten har gått ner i Sofielund och det ser vi som en stor framgång. Det här området har fortfarande problem, men vi har kommit en väldigt lång väg, säger Freddy Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.