Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Deltidsfiskaren Leif Rische i Brantevik tycker att fler fiskare skulle sälja sin fångst lokalt. Foto: Edina Halilovic

Så vill de rädda det skånska fisket

Uppdaterad
Publicerad

Det skånska fisket är hotat och den fisk som tas upp konkurrerar prismässigt med fisk från hela världen.
Genom projektet Smaka på Skåne vill organisationen Livsmedelsakademin tillsammans med Marint centrum i Simrishamn nu försöka få fler fiskare på sydöstra kusten att sälja lokal, färsk fisk direkt till konsumenterna.

Enligt Livsmedelsakademin är efterfrågan på lokalproducerade livsmedel hög, och genom att rädda det skånska fisket vill man se till att konsumenter har tillgång till färsk fisk som inte transporteras långa sträckor. Man vill efterlikna lantbrukets gårdsbutiker, men på grund av hårda regler är det få fiskare som idag säljer direkt utan mellanhänder.

Men i Branteviks hamn har deltidsfiskaren Leif Rische en egen fiskevagn, och han hoppas att fler fiskare ska våga satsa på detta.

– Det hade kunnat vara en fiskebutik i varje kusthamn, det har ju funnits förr i tiden så det borde vi kunna göra igen, säger Leif Rische i klippet ovan.

Foto: Edina Halilovic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer